Felkészültek

2023.04.10. 20:45

Nagy volt a forgalom - A hideg sem tántorította el a balatoni turistákat

Jól felkészültek a turisták igényeire a balatoni vállalkozók, szinte minden településen tartottak olyan eseményt, amely miatt érdemes volt a húsvéti időszakban ide elutazni.

vaol.hu

Illusztráció!

Forrás: vg.hu

A minőségi szolgáltatásoknak köszönhető, hogy több tízezer látogatója volt ezekben a napokban a régió szállodáinak, szobakiadóinak, vendéglőinek. Mindez nagymértékben hozzájárul ahhoz, éves szinten közel hárommillió vendégéjszakát töltsenek idén is a Balatonnál a turisták - nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Az elmúlt napok tapasztalat az, hogy többnyire a családi programok és a kulináris élvezetek miatt érkeztek a legtöbben a Balatonra. Ugyanakkor éledezni látszik a sportturizmus is, főként a futók és kerékpárosok jelentek meg a régióban, a vitorlázók tömege még nem érkezett meg. 

A helyiek is örülnek az új fejlesztéseknek 

Fekete Tamás úgy véli, hogy idén főként a kerékpárosok miatt lesz majd élénkebb a turizmus, Néhány nappal ezelőtt például új bringás központ nyitottak meg Keszthelyen. Így már három helyen várják azokat a kerékpárosokat, akik már tavasszal is a Balatonon szeretnék tölteni szabadidejüket. Holnaptól már Balatonföldváron, Balatonfürededen és Keszthelyen is modern épületeket vehetnek birtokba a bringás turisták, akik ezeken a helyeken klasszikus és elektromos kerékpárokat is bérelhetnek, vagy szervizelhetik a sajátjaikat, kisebb kiegészítőket vásárolhatnak, valamint információkat kaphatnak túráikhoz. A BalatonBike365 – projekt keretén belül megvalósult beruházásokat a környékbeli vendéglátósok, szobakiadók, szállodai szakemberek is örömmel fogadták, szerintük is élénkülni fog kerékpárosok forgalma az új szolgáltatásoknak köszönhetően.

A Balatoni Turizmus Szövetség szerint: Nem csak több bringás jön majd idén a régióba, de jóval többet is fognak tekerni azok, akik ellátogatnak ide. Ez annak is köszönhető, hogy a BalatonBike365.hu oldalán olyan információkat érdekes túraútvonalakat is találnak már a bringások, amelyekről sokaknak eddig fogalmuk sem volt! Végre van egy olyan online felület, ahol szinte minden megtalálható a Balatonról – mondta Fekete Tamás.

 Jönnek a fekete öves bringások

A szakember azt is elmondta, hogy akik nem szeretik a telefonjukat nyomogatni bringázás közben, azok akár „fekete öves” bringás túravezetőket is „bérelhetnek maguknak”, Ők azok, akik mindent tudnak a Balatonról és a kerékpározásról. Mint mondta: nemrég 8 alkalmas kerékpáros túravezető képzést szerveztek a Magyar Turizmus Akadémia, a BalatonBike365 és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány együttműködésében. A nyolcnapos kurzus elvégzése után spéci bringás idegenvezetők pattannak most nyeregbe. Az oktatás része volt például a kommunikációs tréning, szakmai, műszaki, gyakorlati, turisztikai ismeretek és persze túravezetési terepgyakorlat. Tavaly már végzett egy csoport, most is indul egy áprilisban, de várólistán van 22 ember, akik ősszel vágnak bele a programba. A” fekete öves” bringások által vezetett túrák egyébként megtalálhatóak a Balaton Bike Tour oldalán is. Itt olyan programok, szervezett túrák is találhatók, amelyek nem csak a profiknak szólnak, hanem azoknak is, akik most tervezgetik először, hogy két keréken fedezik fel a Balaton rejtett helyeit – nyilatkozta Fekete Tamás.

Mindezekhez hozzátette: hamarosan kezdődik a Nyitott Balaton akció, amelynek célja, hogy megmutassa a régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem a tavaszi időszakban is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ide utazni! Ebben az időszakban legalább száz olyan programot is szerveznek majd, amelyeket akár kerékpárral is érdemes megközelíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!