Kijáró

2023.08.26. 10:00

Alsó-Ausztriában dolgozik a legtöbb honfitársunk

Az osztrák egészségbiztosító, az ÖGK legutóbbi statisztikája rámutat: az Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalók közül a legtöbb magyar nemzetiségű Ausztriában. Az országban a magyarok többsége Alsó-Ausztriában és Burgenlandban talált magának munkát. Sokan közülük idénymunkára érkeztek az országba.

Vaol.hu

A magyar a legnagyobb külföldi munkáscsoport az ausztriai munkaerőpiacon

Forrás: Shutterstock

A statisztikát az ÖGK területi egészségpénztárak adataira alapozták. Eszerint júniusban már meghaladta az egymillió főt a külföldi foglalkoztatottak száma az országban. Közülük minden nyolcadik magyar állampolgár az osztrák munkaerőpiacon. A nyár első hónapjában 124 718 magyar állampolgár dolgozott ausztriai munkáltatónál, ezzel pedig a magyar lett a legnépesebb külföldi munkáscsoport Ausztriában – számolt be az osztrák közszolgálati média. Mint azt az ÖGK statisztikájára hivatkozva leírták, a tartományok összehasonlításában sokáig Bécs állt az élen, ma már viszont ez nem érvényes. Júniusban a legtöbb magyar, szám szerint 22 891 Alsó-Ausztriában dolgozott. Csaknem ugyanannyi, 22 712 fő Burgenlandban, a fővárosban 21 475 magyar állampolgár vállalt munkát a nyár első hónapjában. A 124 718 fős lélekszámával a külföldiek közül a magyar immár a legnagyobb munkáscsoport az osztrák munkaerőpiacon. A százezer fős határt csak a németek haladják meg, számuk júniusban 123 000 felett volt. Az ausztriai magyar munkások száma egy hónap alatt több mint ötezer fővel emelkedett, köszönhetően a nyári turisztikai és agráridénymunkáknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!