Körkép

2023.08.10. 07:00

Vasban akad olyan méhész, aki idén még semmit sem pergetett 

A hűvös tavasz és az áprilisi fagykár a méhészek idei évére rányomta a bélyegét: kevesebb mézzel számolnak Vasban. A mostani csapadékos időjárást azonban egyelőre bizakodással figyelik: az kedvezhet a nyári végi virágzásoknak.

Tömböly Ágnes

Benedikti Árpád, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Vas vármegyei szaktanácsadója

Fotó: © Cseh Gábor

- Kimondottan hosszú, hűvös tavasszal indultunk, ez már az év elejére rányomta a bélyegét – mondta el érdeklődésünkre Benedikti Árpád, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Vas vármegyei szaktanácsadója. - Hiába virágzott a repce, mint első méhlegelő, a rossz időben nem tudtak dolgozni a méhek. Mindezt egy durva fagykár követte: az éppen akkor érkezett, amikor négy-öt milliméteres rügye volt az akácnak, így elfagyott – tájékoztatott a szaktanácsadó. Másodlagos, harmadlagos úgy nevezett sarjúvirágzásból tudtak a méhek nektárt gyűjteni. 

- Mindez az akácméz mennyiségében nagyon meglátszott. A mai napig vannak olyan méhészek, akik nem, hogy akácot, egyáltalán semmilyen mézet nem pergettek. Az ideit gyenge termésű évnek kell tekintenünk Vasban – összegzett a szakember, aki hozzátette: az akácméz minőségével nincs probléma. Ugyan három héttel később virágzott a növény, de akkor más nem virágzott, így tiszta mézet pergethettek a termelők. Megtudtuk azt is: a nyáron egyes, szerencsés méhészek egy keveset a napraforgótáblákról begyűjtött nektárból is tudtak pergetni. Ez egyébként Vasban kevésbé jellemző.

Jó-e a méhészeknek a sok nyári csapadék?

 - A napraforgó virágzása végén, illetve azt követően érkezett a sok eső, így abban a gyűjtésben kárt már nem okozott a méhészeknek. A nyár végén virágzó növényeknek, mint például az aranyvesszőnek, talán még jót is tesz, hogy sok csapadékot kapott. Nem őshonos növény, ezért mindig vita övezi, jó vagy nem jó az aranyvessző jelenléte, nekünk méhészeknek azonban fontos méhlegelő. Hozzásegíti a méheket a betelelő élelem összegyűjtéséhez – válaszolta Benedikti Árpád. Hangsúlyozta azt is: csapadék nélkül nincs nektár. Száraz időjárásban nem várható méz, ezért kicsit most bizakodnak: gyarapodást, betelelő mézet várnak a méhcsaládoknál.

Emelkedik-e a méz ára?

A szakembert faggattuk arról is: várható-e áremelés a kisebb mézhozam miatt. Benedikti Árpád úgy látja, az alkalmi vásárlók most jobban meggondolják, mennyiszer vesznek mézet. Így szerinte, ha valaki drágít is a termékén, azt csak kis mértékben teheti meg.

Méhcsaládokat is menekítettek az árvíz miatt

Több vasi méhésznek kellett mentenie kaptárait, költöztetnie méhcsaládjait az áradó Rába miatt az elmúlt napokban – erről is szólt a szakember. Van olyan termelő, aki egyelőre még a kárának nagyságát sem tudja megtippelni. - Az OMME tagjai számára idén először vagyon- és felelősségbiztosítást kötöttek. Az elemi károkra, viharkárra és árvízre is szól, így kaphatnak kártérítést a gazdák – mondta el Benedikti Árpád. A vasi szaktanácsadó információi szerint egyébként Vasban mintegy 600-an méhészkednek, közülük 374-en tagjai az OMME szervezetének, ők mind rendelkeznek biztosítással.

Július végéig, illetve augusztus elejéig pályázhattak eszközbeszerzéshez támogatásra a méhészek. Az agrártárca által meghirdetett 2,8 milliárd forintos keretre Benedikti Árpád információi szerint sok vasi nyújtotta be kérelmét, hiszen a méhészeti tevékenység is egyre jobban megköveteli a modern eszközök használatát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!