És az orvos?

2023.09.23. 11:30

Ránk mosolyog az alma a fáról: ládába, kosárba, vödörbe szedjük! - Sótonyban jártunk - videó

Érik már az idared, a jonatán, a golden, a champion, a gloster – mind népszerű almafajták. Sótony határában legalább öt fajtát kínálnak friss fogyasztásra, almalének és cefrének a „Szedd magad” akcióban. Hőbér László almáskertjében az idén átlagos a termés, de nagy méretű a gyümölcs.

Tóth Katalin

Hőbér László kínálja és maga is szedi az almát. A fotón Molnár Mária Annával

Fotó: Unger Tamás

 Gyermekkorunkban családi kirándulással ért fel a Szedd magad – szedtük és ettük a zamatos gyümölcsöt, amíg el nem vásott a fogunk. Mi még tudtuk, hogy az alma nem a kiskereskedelmi láncok polcain, hanem a fákon terem. Jó emlék az is, hogy a ládákba halmozott gyümölcs a pincében, kamrában, időnként átválogatva kiválóan áttelelt. Most is átélhetik a családok az almaszüret élményét: hét közben vagy hétvégi programnak sem utolsó a fáról, saját kezünkkel begyűjteni a friss, egészséges almát, és meg tudjuk mozgatni vele a gyerekeket is. 

– A tavaszi fagy volt az első, ami megcirógatta a csonthéjasok virágzását. Az alma nem csonthéjas, de megviselte azt is. Aztán a rendszeres csapadéknak köszönhetően megfelelő méretű lett a gyümölcs. 2021-ben és 2022-ben közel sem volt enynyi eső, így alakulhatott úgy, hogy a termés az idén átlagos, elfogadható – magyarázza a gazda. Mint kiderül, a lisztharmat, a varasodás, a molyok és tetvek a gyümölcs legnagyobb ellenségei, folyamatos odafigyelést és rendszeres növényvédelmet igényel a virágzástól a betakarításig. 

A fák azonban augusztus eleje óta nem kaptak semmilyen vegyszeres kezelést. Az ültetvényt „félintenzívnek” mondják a tulajdonosok: a ma korszerűnek számító, háromezer tőszám feletti, jéghálós, csepegtető öntözéses és tápoldatozott ültetvényekhez képest feleannyi, 1996/97-es telepítésű fa van benne. Idared, jonatán, golden, gloster és jonagold, champion – a sorok végén kis tábla jelzi, melyik milyen fajta, kilóját mind 300 forintért vihetjük haza. A pálinkának való léalma, a préseltetni szánt jóval olcsóbb. Előbbiből egy mázsáért jött a bögöti Szalai István, akinek a tavaszi fagy elvitte a kertjében termő gyümölcsöt. Kenyeriből Németh József és a húga, Cecília visszajárók: több ládával, vödörrel teleszedtek. Amikor ott jártunk, épp a championt kóstolták, kimondottan ízlett nekik. 

Az almáskerteket – a sótonyit is – jellemzően a hét minden napján felkereshetjük. Mielőtt valaki elindul, érdemes telefonon érdeklődni vagy ellenőrizni a közösségi oldalon, hogy milyen állapotú a gyümölcs, tart-e még az akció. Vigyünk magunkkal ládát, vödröt, műanyag rekeszt, kartondobozt, kosarat, amibe a gyümölcsöt szedjük (a zsák, a nejlonzacskó nem alkalmas). A legjobb a kissé éretlen gyümölcs, az alma ugyanis utóérő – zamat, illat, szín még jöhet hozzá utólag. Megfelelő tárolási körülmények – hőmérséklet, fény, páratartalom – között, átválogatva, jól szellőző helyen, sérülésmentesen hónapokig eltartható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!