Statisztika

2023.10.04. 07:00

Vas a számok tükrében - Több a tanult és az idősebb, kevesebb a házasságban élő

Mindössze tíz hónappal a 2022. évi népszámlálás lezárulta után közzétette az eredményeket a Központi Statisztikai Hivatal. Az adatbázis négy fő témakörre (terület, népesség, háztartás, lakás) oszlik, ezeken belül vármegyénként, településtípusonként lekérdezhetőek, szűrhetőek az adatok.

Cseh-Egyed Bernadett

 Korábban beszámoltunk a népszámlálás jelentőségéről: a modern technikai eszközök világában is a népszámlálás az egyetlen olyan elsődleges és hiteles forrás, amely képet ad az ország teljes lakosságáról és valamennyi lakásáról. Eredményei számos területen hasznosulnak a politikától a gazdasági életen át a tudományig. Várhatóan hosszú elemzési munka vár most a szakemberekre, az első, egyértelmű változásokat közzétette közleményében a KSH.

 Összességében növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont emellett öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország. Kíváncsiak voltunk arra is: mi a helyzet Vasban? Előbb a népességre vonatkozó adatokat vettük górcső alá. A 2022-es népszámlálás eszmei időpontjában, október 1-jén Vas vármegye lakossága 249 513 főt tett ki.

 Ugyanez a szám tíz évvel korábban több mint hétezer fővel volt több. A 10 évnél fiatalabbak száma nagyságrendileg hasonló az egy évtizeddel korábbihoz képest, a 10-és a 40 év közötti korcsoportok száma csökkent, a 60 évnél idősebbeké jelentősen emelkedett. Az adatokból kitűnik az is: 1421 kilencven évnél idősebb él Vasban. Ebből a korosztályból tíz évvel ezelőtt 319-cel, két évtizeddel ezelőtt pedig 524 fővel éltek kevesebben. A házasságban élők száma csökkent, az elváltaké nőtt tíz év alatt Vasban, a nőtlenek, illetve hajadonok száma meghaladta a 72 ezret, szemben a 2001-es 60 952-es számmal. 

A maximum 8 általános iskolát végzettek száma jelentősen csökkent két évtized alatt Vasban, ezzel szemben az érettségizett, illetve egyetemet vagy főiskolát végzettek száma emelkedett: előbbiből 73 383, utóbbiból 39 242 főt számláltak. A 2022-es népszámlálás kitért a digitális aktivitásra is: 45 647-en vallottak úgy, hogy nem, és majd 17 ezren úgy, hogy magas szinten végeznek ilyen tevékenységet. Számuk ugyan csökkent, de továbbra is katolikusok élnek a legtöbben Vas vármegyében. 

Hasonló a tendencia az evangélikusok és a reformátusok esetében, és majd kilencvenezren voltak olyanok is, akik nem kívántak válaszolni a kérdésre. Kitűnik a számokból az is: horvát nemzetiségűnek 2357-en, németnek 1896-an, szlovénnak 1741-en vallották magukat. Az ukrán nemzetiségűek száma a tíz évvel ezelőtti 36-ról 349 főre emelkedett.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!