Fejlesztés

2023.11.24. 19:17

Hat fejőrobot az istállóban - Automatizálás felsőfokon: két és fél milliárdos beruházást adtak át - fotók

Két és fél milliárdos beruházás végére tettek pontot a Körmendi Agrár Kft.-nél: a pénteki átadón ünnepi beszédet mondott V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő.

Csabai Bernadett

Balra V. Németh Zsolt: ez a beruházás a térség számára is meghatározó jelentőségű

Fotó: Szendi Péter

Átadták a Körmendi Agrár Kft. két és fél milliárdos (ebből 1,3 milliárd vissza nem térítendő támogatás), az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása pályázat révén megvalósult projektjét péntek délelőtt: egy 4500 négyzetméteres, automatizált, modern, fejőrobotokkal felszerelt istállót avattak fel az agrárcég telephelyén. 

A rendezvényen Balázs István, a telep tulajdonosa elmondta: ez egy új technológiai mérföldkő a cég életében. Hozzátette, a beruházástól a hatékonyság és termelőképesség növekedését várják. Költségcsökkentési és tartástechnológiai szempontból is nagy jelentőséggel bír a fejlesztés, utóbbi a telepen élő állatok kényelmét, komfortérzetét, egészségét és a fejés higiéniai feltételeit is javítja, ami élelmiszer-biztonsági szempontból is fejlődést jelent. Az automatizálásnak köszönhetően a fejés, az etetés, a hűtés és a trágyakezelési folyamatok is teljesen önállóan, személyzet nélkül működnek, ez pedig a térségben fennálló munkaerőhiány kockázatát is minimalizálja. 

– Az intelligens telepirányítási rendszerek és az általuk szolgáltatott adatok lehetővé teszik a precíziós tervezést és a hatékony gazdálkodást. A cél az, hogy 2025 elejére maximális kihasználtsággal üzemeljen a fejőrobotos istálló, és ezáltal még magasabb szintre emelje a Körmendi Agrár Kft. gazdálkodását – hangsúlyozta Balázs István. 

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, államtitkár, miniszterelnöki biztos ünnepi beszédében kifejtette: ez a beruházás a nemzetközi színtéren is kiemelkedőnek számít. A modern istálló, az automatizált rendszerek és a fejőgépek telepítése a képviselő szerint nem csupán a telep, de a térség számára is meghatározó. – Lassacskán ezekből a téeszemlékekből egy korszerű, európai, 21. századi üzem fog kialakulni” – méltatta a fejlesztést, amelyben kiemelt szerepet játszott a partnerség. Az Axiál Kft. mezőgazdasági gépek forgalmazásával és fejőrobotos technika szállításával járult hozzá a projekt sikeréhez. 

A tulajdonos, Harsányi Zsolt hangsúlyozta: az automatizáció a jövő iránya, és a fejlesztés nem csupán a vállalkozásoknak, de a környezetnek és a gazdálkodóknak is előnyt hoz. Az építészeti kivitelező Hettyei Éptech Kft.-t Mozsár Erik operatív igazgató képviselte. Az ünnepélyes szalagátvágás után a jelenlévők betekinthettek az automatizált állattartás technológiai folyamataiba, megismerhették a modernizált istálló minden részletét, beleértve a hat új fejőgépet is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!