Gazdaság

2023.11.03. 18:58

Vállalkozói fórum Körmenden - Nyílt párbeszédre van szükség

A Vas Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara - a megyei járások városi önkormányzatainak közreműködésével - szeptemberben indította útjára rendhagyó Regionális vállalkozói fórum-sorozatát. Körmend a hatodik helyszín volt a sorban, a rendezvényen Cseri József a Vas Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke beszélgetett a résztvevőkkel a vállalkozók elvárásairól, aktuális problémáiról.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Az előadó leszögezte: a vármegye gazdasági szereplőit megszólító rendezvény célja az érintett járások üzleti környezetének feltérképezése, a helyi vállalkozások működését befolyásoló kihívások áttekintése, valamint a kamara által kínált szolgáltatások bemutatása. -A szándékunk az, hogy a tapasztalatok és javaslatok megosztásával a Kamara hozzájáruljon a helyi vállalkozások versenyképességéhez és erősítse érdekeik érvényesítését – mondta Cseri József, majd azt hozzátette: maga is vállalkozó 38 éve, így pontosan ismeri a szektor kihívásait. -A vállalkozói lét gazdaságilag és társadalmilag sem megbecsült, Magyarországon az emberek nehezen vetkőzik le előítéleteiket a vállalkozókkal szemben - mondta az alelnök, majd kitért arra, hogy szemléletváltásra van szükség: az egyéni helyett a kollektív érdekérvényesítést kell előtérbe helyezni. Elhangzott az is, hogy a fiatalok körében alacsony a vállalkozási hajlam, a kis és középvállalkozói szektorban a következő időszak akkut problémája lesz a generációváltás. -A nyolcvan százaléka egy éven belül bezár azoknak a családi vállalkozásoknak, ahol meghal a tulajdonos, az ügyvezető - mondta példaként a szakember, majd egy paradox mottót fogalmazott meg: Légy optimista és készülj a legrosszabbra! A vállalkozásoknál elengedhetetlen az optimizmus, a jövőkép, ugyanakkor mindig kell lennie B tervnek - fűzte hozzá. A nyugati országrészben a munkaerő külföldre áramlása nehezíti a helyzetet, a vállalkozók nehezen jutnak képzett, megbízható munkavállalókhoz.

Az interaktív párbeszédre épülő fórumon - az üzleti tevékenységre vonatkozó ajánlások és pozitív példák bemutatása mellett - megvizsgálták a helyi gazdasági szereplők működését leginkább befolyásoló szempontokat is. -Ahol az önkormányzat partner, ott a vállalkozások sokkal jobban és eredményesebben működnek – összegezték az eddigi tapasztalatokat.

Zárásként elhangzott: a Vas Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara álláspontja, hogy a régiós, de a hazai gazdaság jövőjét illetően is nyílt, konstruktív párbeszédre van szükség a vállalkozások nehézségeinek feltárásához és ezek hatékony kezeléséhez, különösen a jelenlegi, nehéz gazdasági helyzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!