Tájékoztató fórum

2024.01.05. 14:28

Meghibásodott a kút, veszélybe került az ivóvíz-ellátás

A település területén két kút működik a VASIVÍZ Zrt. üzemeltetésében, ezek három falu - Molnaszecsőd, Magyarszecsőd és Egyházashollós - vízellátását biztosítják. Egy ellenőrzés során kiderült: a kutak közül a nagyobb kapacitású meghibásodott. A biztonságos vízellátás érdekében melléfúrásos kútfelújítást végeznek, amelyhez az Energiaügyi Minisztérium biztosított mintegy 73 millió forintos forrást.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

A tájékoztató fórumon Varga Gyula, Molnaszecsőd polgármestere elmondta: a vízellátó rendszer központjának tekinthető molnaszecsődi vízmű 1991-ben létesült két rétegvizes kúttal, a hozzá tartozó vízkezelési technológiával, víztoronnyal és a települések vízhálózatával, ami biztosítja a megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvizet a felhasználók számára. A vízigények teljes kiszolgálását a molnaszecsődi I. számú kút (mélysége 91,5 méter, vízhozama 80 liter/perc) és a molnaszecsődi II. számú kút (mélysége 250 méter, vízhozama 400 liter/perc) együttes működtetése mellett biztosítják. A rendszeren az ellátott lakosság száma - a KSH legfrissebb nyilvántartása szerint - 1344 fő. 

A közelmúltban egy ellenőrzés alkalmával a VASIVÍZ Zrt. szakemberei azt észlelték, hogy a II. számú kút elkezdett homokolni, ami a kút vízadórétegénél kialakított szűrő meghibásodására engedett következtetni. A kút víztermelését az üzemeltetési tapasztalatok és napi vízigények ismerete alapján az üzemeltető azonnal csökkentette, mivel kisebb vízhozam mellett általában még működtethető a meghibásodott kút. A három település biztonságos vízellátásához az I. számú kút mintegy 115 m3/nap vízadó kapacitása egyedül nem elegendő, mivel az átlagos napi vízigény 150 m3/nap körül alakul. A nyári időszakban a rendszeren ennél mintegy 25%-kal magasabb a napi átlagos vízigény, a napi maximum pedig megközelíti a 250 m3-t.

Krenner Róbert, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a hiba okának pontos meghatározása érdekében elrendelték a kút műszeres vizsgálatát, ami megállapította, hogy a kútszűrőzés egyik szakasza ment tönkre. A kút szűrőzése a vízadó rétegeknek megfelelően 200-240 méter mélyen került kialakításra, ahol annak karbantartása és a természetes elöregedéséből eredő hiba pontszerű javítása nem lehetséges. Ennek ismeretében két műszaki megoldás adódott: a kút szűrőcserés felújítása vagy melléfúrásos kútfelújítása.

Mivel a települések vízigényének folyamatos biztosításához elengedhetetlen a meghibásodott kút csökkentett vízhozamon történő üzemeltetése is, így csak a melléfúrásos javítás biztosíthatott megoldást.

A beruházás összege jelentősen meghaladta a vízellátó rendszeren képződő, fejlesztési forrást biztosító rendszer-használati díj rendelkezésre álló összegét - az éves szinten mintegy 900 ezer forintot - ezért a vízellátó rendszer tulajdonos önkormányzatai az üzemeltetető szakmai támogatásával vis maior keretre pályázatot nyújtottak be a Belügyminisztériumhoz. A pályázat nem kapott támogatást. Az üzemeltető a fennálló problémát azonban olyan súlyosnak ítélte meg, hogy V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőhöz fordult segítségért, aki azonnal a megoldást biztosító forrás megszerzésén kezdett el dolgozni. Hathatós közbenjárásának köszönhetően az Energiaügyi Minisztérium a VASIVÍZ Zrt.-nek, mint a projekt kedvezményezettjének az elmúlt év végén megítélte és átutalta a felújításhoz szükséges közel 73 millió forintos támogatást. 

V. Németh Zsolt hangsúlyozta: a meghibásodott kútról országgyűlési képviselőként kapott hírt, amikor még nem volt az Energiaügyi Minisztérium víziközmű ágazatért felelős államtitkára. - A legfontosabb, hogy az ellátásbiztonság ne sérüljön, hiszen víz nélkül egy napig sem lehet meglenni. Éppen ezért kollégáimmal felmérettem, hogy az országban hány településen fordulhat elő, hogy egyik napról vagy hétről a másikra - meghibásodás miatt - lajtoskocsit kell kivinni az ívóvíz-ellátás biztosításához. Ennek eredményeként az Energiaügyi Minisztérium az elmúlt év végén 925 millió forint összegben nyújtott támogatást önkormányzati, illetve állami tulajdonú víziközműveknek az ellátás-biztonság fenntartásához. A forrásnak köszönhetően 29 helyszínen oldódik meg a probléma - mondta V. Németh Zsolt. 

A molnaszecsődi beruházás a vállalkozóval történt előzetes egyeztetések szerint a nyári csúcsidőszakig befejeződik és így helyreállhat a három település vízellátásának üzembiztonsága.

A találkozó zárásként Károlyi Gyula, Magyarszecsőd és Németh Tamás, Egyházashollós polgármestere mondott köszönetet az intézkedésért és a településeket szolgáló beruházásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!