vaol.hu podcast

2024.01.12. 07:00

Amnesztiát kaptak a kutak - Január elsejétől már nem kell engedély a létesítésükhöz, fenntartásukhoz

Idén január 1-jétől lépett életbe a kútamnesztia, ami azt jelenti, hogy a 2024 előtt engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb, háztartási és kerti célra használt talajvízkutakat nem kell bejelenteni, illetve a fennmaradását engedélyeztetni.

Horváth László

Az őriszentpéteri Palotai Dániel örül, hogy van kútjuk, a vizét öntözésre használják

Fotó: Szendi Péter

A változás a lakosságnak jelent nagy könnyebbséget – szögezte le Nádor István, a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke, aki gyöngyösfalui családi házában maga is rendelkezik kúttal, melyet 15 éve fúratott, vízjogi engedéllyel. – Akinek az udvarán, vagy a kert végében van egy 50 méternél nem mélyebb ásott vagy fúrt kútja, már semmit sem kell tennie. Ezeket nyugodtan „üzemben lehet tartani”, ha a vizet lakossági célra vagy éppen locsolásra használják fel. Nádor István hangsúlyozta, az amnesztia nem vonatkozik azon mélyebb kutakra, amelyek nem a talaj- vagy az első vízzáró rétegeket csapolják meg. Ezeknél ugyanúgy engedélyt kell kérni, mint korábban. Igaz, ez a lakosságot szinte alig érinti.

 Mit is mond pontosan a jogszabály? – kérdeztük Nádor Istvántól. 

Megtudtuk, a törvény értelmében idén január 1-jétől életbe lépett a kútamnesztia, ami azt jelenti, hogy a 2024 előtt engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb, háztartási és kerti célra használt talajvízkutakat nem kell bejelenteni, illetve a fennmaradását engedélyeztetni.

 Üzemeltetésükhöz nem szükséges vízjogi engedélyt kérni. Az engedély nélkül üzemeltethető kutak esetében az eddigiekkel azonosan maximálták az éves vízhasználatot, ennek mértéke 500 köbméter. A törvény foglalkozik azzal az esettel is, amikor lakosságként szeretnénk új kutat fúratni, ásatni. A korábban elkészült Magyarország vízkészlet kockázati térképén pontosan jelölik, mely területeken veszélyeztetett, illetve sérülékeny a vízadó réteg. A térkép megtalálható a világhálón. Ilyen területen a kutak létesítését a katasztrófavédelemnél működő vízügyi hatósághoz kell előzetesen bejelenteni. A fehér színnel jelzett területeken nincs teendő. 

Nádor István elnök

Vas vármegyében, főként a Rába-völgyben vannak rózsaszín területek, de a vármegye többsége fehérnek, azaz kockázatmentesnek minősül. 

Nádor István megjegyezte, annak ellenére, hogy az 1980- as, 1990-es években bevezették a vezetékes vizet, az ásott kutak egy része fennmaradt. Főként öntözésre használják, emberi fogyasztásra általában már nem alkalmas az innen nyert víz. 

Megkérdeztünk egy kúttulajdonost is vidéken. Palotai Dániel fél évtizede költözött az őriszentpéteri családi házukba. 

– Nagy örömünkre volt egy ásott kút – mondta. – Az fel sem merült bennünk, hogy betemessük. Már csak azért sem mert a tekerőskút az udvar egyik éke. A vizet öntözésre használjunk nyáron, van egy kertünk, ahol növényeket termesztünk. A talajvíz nálunk viszonylag magas, így az aszálynál sem száradt ki. Most, amikor ilyen sok eső esett, szinte teljesen megtelt a kút.

 

vas0111

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!