Közgazdaság és fenntarthatóság kéz a kézben jár

2024.02.22. 18:15

Nívós szakmai konferenciának adott otthon az ELTE Savaria Egyetemi Központ

Merre halad a világ és miért van szükség fenntarthatósági fordulatra? - ezekre a kérdésekre is választ kaphattak annak a konferenciának a résztvevői, amelyet Fenntarthatóság és vállalati fejlődés címmel rendeztek az ELTE Savaria Egyetemi Központban.

Cseh-Egyed Bernadett

Fenntarthatóság és vállalati fejlődés címmel rendeztek konferenciát az ELTE Savaria Egyetemi Központban

Fotó: © Cseh Gábor

A szó szoros és legpozitívabb értelmében folyik az élet az ELTE Savaria Egyetemi Központ aulájában csütörtök kora délután: kártyázó és beszélgető csoportok, előadásra siető hallgatók, könyvekbe temetkező fiatalok. Nem sokkal később, egy ajtóval beljebb Lenkai Nóra, az ELTE rektori biztosa köszöntőjében meg is jegyzi: sokat dolgoztak azért az ELTE-hez való csatlakozásért, és sokat tettek azután is, hogy a szombathelyi intézmény megőrizze helyét az ország felsőoktatási térképén. Úgy tűnik, sikerült - több száz fővel emelkedett a hallgatói létszám, bizonyos szakokra többszörös a túljelentkezés, joggal büszkék lehetnek a gépészmérnökképzésre (ezt Szombathely adta az ELTE-nek), miközben ellátják sporttudományi szakemberekkel a régiót. Lenkai Nóra szólt arról is, a fenntarthatóság ma már a mindennapjaink része, az egyetem fenntarthatósággal foglalkozó szervezete pedig 2008 óta működik. Megtiszteltetésnek tartja, hogy otthont adhatnak a neves szakemberek részvételével megrendezett konferenciának, amelyre több oktató és hallgatói is jelezte részvételi szándékát - az online és a virtuális térben egyaránt. 
 

- Manapság egy modern gazdálkodástudományi képzés elképzelhetetlen a fenntarthatóság témája nélkül - húzta alá Dr. Varga Imre egyetemi docens, az ELTE SEK Gazdaságtudományi Intézetének vezetője. Érdeklődésünkre elmondta: Vállalati környezetmenedzsment órát is tartanak, az teljesen erre a témára épül. Vannak kutatások az intézeten belül a zöld marketing területén is, amely szintén fontos és egyre inkább előrébb kerülő témakör. 
Merre halad a világ? - tette fel a kérdést dr. Horváth Bianka, a MNB elnöki főtanácsadója. Előadásában hangsúlyozta: a húsz százalék feletti inflációt az országok negyede tudta olyan ütemben csökkenteni, mint Magyarország. Szerinte nem túlzás azt állítani, hogy a recesszió után idén gazdasági növekedés jöhet. Szerinte át kell állni a termelékenységet javító működési modellre.  

- Fenntarthatósági fordulatra van szükség - hangsúlyozta, majd így folytatta: - évente mintegy 70 százalékkal túlhajszoljuk a Föld kapacitását. A zöld átállás költségei jelentősek, de meg kell próbálni előteremteni rá a fedezetet. A kihívás egyben lehetőség is: energetikai beruházásokat, technikai fejlődést, új munkahelyeket, egészségesebb társadalmat, pénzügyi innovációkat hozhat. 
Az előadások sorát Végh Richárd a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója és Pokó Diána mesterségesintelligencia- és technológiai szakjogász, a GTTSZ Gazdasági és Külgazdasági Tagozatának társelnöke folytatta, majd vállalati kerekasztal beszélgetés zárta a rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!