Pénzügyi piac

2024.05.15. 07:00

Van okunk az optimizmusra - Horváthné Kocsis Henrietta pénzügyi szakértőt kérdeztük

Van okunk a bizakodásra a pénzügyi piac első negyedéves eredményei alapján: többen, nagyobb összegben igényelnek hitelt - mondta lapunknak Horváthné Kocsis Henrietta közgazdász, pénzügyi szakértő.

Cseh-Egyed Bernadett

Kocsis Henrietta közgazdász, pénzügyi szakértő: A támogatásoknak köszönhetően az ingatlanok iránt is megnőtt a kereslet

Fotó: Unger Tamás

Mostanra egyértelműen látszik: beváltotta a hozzáfűzött reményeket a Falusi CSOK és a CSOK Plusz, a fiatalok körében népszerűek az otthonteremtési támogatások, lehetőségek. Érezhetően megnőtt a hitelfelvételi kedv: míg a korábbi években átlagosan 10-15 millió forint volt egy hitelösszeg nagysága térségünkben, mostanra ez a szám gyakran eléri a 30-50 millió forintot. Horváthné Kocsis Henrietta szerint semmiképpen sem felelőtlenség, inkább optimizmus ez a párok részéről - bíznak a jövőben, és bíznak abban, hogy közösen felnevelik a vállalt gyermeket, gyermekeket. 

Hozzáteszi: a szakemberek minden ízben ismertetik a buktatókat, a hitelt igénylők ezen információk birtokában döntenek úgy, ahogy. Tévhit például, hogy csak vérszerinti gyermek születésével teljesíthetőek a hitel feltételei, egészségügyi probléma esetén ugyanis az örökbefogadás is teljesértékűnek számít. Sokan nincsenek tisztában azzal sem: a különböző otthonteremtési konstrukciók összehangolásával még nagyobbat nyerhetnek, például a Falusi CSOK és a CSOK Plusz együtt is igényelhetőbizonyos esetekben. Az akár 5 millió forint áfavisszaigénylésis jelentős támogatást nyújthat. Jóval kevesebben élnek a lehetőséggel, mint ahányukat érint: a korábban igényelt és az idén megemelkedett Falusi CSOK támogatási összege közti különbség lehívható bizonyos feltételek teljesítésével.

Otthonfelújítási program

Horváthné Kocsis Henrietta emlékeztet: a jogszabálytervezet megjelent és május 6-ig lehetett véleményezni. A tervek szerint az új Otthonfelújítási Programban 2024. júniustól akár hétmillió forintos felújítást is támogat az állam az 1990 végéig épült családi házak esetében, ha energetikai korszerűsítés a cél. Egymillió forintos önrészre lesz szükség, amihez kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak a lakók. A legfőbb cél, hogy 30 százaléknyi energetikamegtakarítás keletkezzen: nyílászárócserével, melegvíz korszerűsítéssel, szigeteléssel. Aki eléri a 40 százalékot, az várhatóan plusz 5 százaléknyi vissza nem térítendő támogatást kap. 

Mibe fektessünk?

A szakértő rámutatott: a jelenleg vásárolható állampapírokhozama erősen lecsökkent az elmúlt hónapokban. Ezt a megtakarítási módot a nagyon kockázatkerülőknek javasolják, akik nem mernek alternatív megoldást választani - egy fokkal ugyanis jobb a bankbetétnél, vagy mintha a párnahuzatban tartanánk a megtakarításunkat, de nem képes infláció feletti hozamot termelni. A nemesfém még mindig tartja magát, ennél stabilabb alacsony kockázatú, likvid eszközt jelenleg nehéz találni a piacon az infláció kivédésére. A támogatásoknak köszönhetően az ingatlanok iránt is megnőtt a kereslet, a 100 négyzetméter alatti, korszerű ingatlanok a legnépszerűbbek.

Érdemes figyelniük a pályázati lehetőségeket a cégeknek is – mondta Horváthné Kocsis Henrietta. Várhatóan középületek energiahatékonyságát támogató beruházásokra és termelőeszközök beszerzésére is lesz majd lehetőség. Előbbi a rezsiköltségek csökkentését célozza meg, a másik a kapacitásbővítést célozza meg. 

Széchenyi nyomán

Összességében optimizmusra adnak okot a számok. Ahhoz, hogy egy gazdaság jól működjön, szükség van hitelre- ezt már Széchényi István is megmondta. Az, hogy az embereknek nagyobb a hitelfelvételi kedve, az azt jelenti, jobban bíznak a jövőben - fogalmazott a pénzügyi szakértő.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!