SZOMBATHELY

2018.03.23. 07:00

Nem volt még ilyen hideg József napja

Olyan alacsony lett József napja középhőmérséklete, mint amilyen nem volt még a feljegyzések kezdete óta Szombathelyen - összegezte a meteorológiai világnap alkalmából Pétervári Tibor szombathelyi észlelő. Nem hagyta szó nélkül Sándor napját sem az időjárás ünnepén.

Bakos Ágnes

Nem volt még olyan alacsony napi középhőmérséklet József napján Szombathelyen, mint idén Illusztráció: Unger Tamás/ Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

 

Nem volt még olyan alacsony napi középhőmérséklet József napján Szombathelyen, mint idén Illusztráció: Unger Tamás/ Vas Népe

József napján az idén a szombathelyi főállomási napi középhőmérséklet -3,5 °C volt, ez messze a leghidegebb a 118 év során, vagyis 1901 óta – árulta el az észlelő. Legközelebb az idei értékhez az 1962-es József-nap állt: akkor -3,1 °C volt a napi középérték. A napi legmagasabb értékkel is rekord lett az idei József-nap: a maximum hőmérséklet idén -1,6 °C volt március 19-én, ez is jócskán az eddigi legalacsonyabb érték alatt van – fűzte hozzá az észlelő. Legutóbb 1969-ben volt fagypont alatti maximum március 19-én, akkor -0,3 °C volt. Az elvileg tavaszkezdő, de legalábbis tavaszt jelző napok sorában a Sándorokat sem hagyta szó nélkül a meteorológiai észlelő. – Sándor napján idén -2,7 °C volt a napi középhőmérséklet a szombathelyi főállomáson. Az elmúlt 118 év alatt egyszer volt tizedre hasonló, 1931-ben, és három alkalommal volt csak alacsonyabb a napi középérték – vette sorra Pétervári Tibor. Az 1901-ig visszatekintő adatsorhoz hozzáfűzte:

- Március 23-a a meteorológiai világnap és én ezzel a remélem érdekes beszámolóval köszöntöm az olvasókat.

1950. március 22-én Genfben alakult meg a Meteorológiai Világszervezet és 1960 óta március 23-a a meteorológiai világnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában