frontok

2018.04.23. 14:38

Nem dőlt meg a vasi hidegrekord hétfőn – Csapadékos nyárias napok jönnek

Ahogy nyolcvan éve, még mindig a vasi megyeszékhelyé az április 23-ai magyarországi hidegrekord. Csapadékos, de továbbra is nyáriasan meleg lesz a folytatás.

Bakos Ágnes

Szinte strandidő van már: a nyárias melegben 14 °C-nál is melegebb a Rába vize Körmendnél Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

1938. április 23-án -5,6 °C-ot jegyeztek fel Szombathelyen és azóta, immár nyolcvan éve nem volt ennyire hideg ez a nap Magyarország területén. Tegnap sem volt veszélyben ez a rekord, sőt. Szombathelyen a tegnapi minimum hőmérséklet +10,2 °C volt. Az előző napokban körülbelül egy hónappal járt előbbre az időjárás. Már három, hivatalosan is nyári napot számolhattunk Szombathelyen: vagyis három napon is 25 °C alakult a napi maximum hőmérséklet.

Szinte strandidő van már: a nyárias melegben 14 °C-nál is melegebb a Rába vize Körmendnél Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Most egy gyenge hideg-front érte el térségünket, amelynek hatására kissé hűvösebb, nedvesebb légtömegek áramlanak a Kárpát-medencébe és egyre többfelé kell számítani záporok, illetve zivatarok kialakulására. Szombathelyre keddre, csütörtök estére és vasárnap délutánra jelez csapadékot az Országos Meteorológiai Szolgálat. Marad a nyarat idéző meleg, kivéve kedden és pénteken, amikor „csak” 20 °C körül tetőzik a hőmérséklet. Emlékeztetőül: tavaly ezekben a napokban hajnalonként fagyott Szombathelyen és mindössze 10 és 15 °C között alakult a maximum hőmérséklet. Ehhez képest idén ezen a héten három, hivatalosan is nyári napot biztosan feljegyezhetünk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában