Továbbra sem lesz fagy

2018.11.06. 07:00

Kivirágzott a november, marad az enyhe időjárás

Szokatlanul enyhe éjszakákkal és délutánokkal kezdődött a november. Továbbra is déli, délkeleti áramlás okoz enyhe időt. Egyre valószínűbb, hogy majd egy nap alatt jön meg a tél, valószínűleg nem Márton, hanem talán Erzsébet vagy Katalin hozza.

VN

A természet érzi a második tavaszt, virágot bontanak a fák, miközben a leveleik hullanak, készülnek már a télre

Fotó: Szendi Péter

Mintha csak a napi köd jelezné az őszt, a hőmérsékletek tavaszt idéztek november első hetében Szombathelyen is. És a folytatás sem mutat fagyot, de jelentős csapadékot sem, talán vasárnap eshet, de bizonytalan még az előrejelzés – mondta el Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Egész hétre 15 °C körüli maximum hőmérséklet és 6-10 °C körüli minimum hőmérséklet látszik Szombathelyre, vagyis marad az enyhe idő.

A természet érzi a második tavaszt, virágot bontanak a fák, miközben a leveleik hullanak, készülnek már a télre
Fotó: Szendi Péter

 

A hónap első dekádja, vagyis első tíz napja 5-6 °C-kal lehet melegebb a sokévi átlagnál – számolt az észlelő. A napsütés híján rekordot azért nem döntöttünk, úgy, mint a keleti országrészben, ahol még nyári napot is feljegyezhettek. Az október is szokatlanul enyhe volt: Szombathelyen 2,2 °C-kal melegebb lett az év tizedik hónapja, mint a sokévi átlag, 12,3 °C lett a havi középhőmérséklet. Nyári nap nem volt Szombathelyen, itt 23,2 °C volt a múlt havi maximum, 6-án jegyezte fel az észlelő. A természet is „második tavaszt” érez, sorban bontanak virágot még a gyümölcsfák is, miközben a leveleik lehullanak, készülve a télre. – Itt az állomáson egy-két császárfa virág lepottyant, az májusban virágzik alapból – mondta el az észlelő. Hetek óta virágzanak gesztenyefák, november első napjaiban pedig pirosló pipacsok virítanak át a ködön – mintha tavasz lenne. Nem tesz jót a rendkívül enyhe idő a szántóföldeknek sem – derül ki az agrometeorológiai jelentésből. A repce jellemzően hat-nyolcleveles fejlődési fázisban van, a meleg már kedvezőtlenül hat a túlfejlett állományokra.

– Szerintem ez még eltart, mert az alaphelyzet nem változik. Olaszország fölött egy ciklon esik szét, de már közeledik egy másik. Azok folyamatosan ezt a délkeleti áramlást tartják fönn. Pár fokot lemegy ugyan, de a hétvégén már megint délnyugati szél lesz, valami esőt is hoz vasárnapra – vázolta az időjárási helyzetet. Amíg a mediterrán térség középső medencéjéből áramlik a levegő, addig nem az itt, hanem az ott megszokott novemberi időre számítsunk – summázta. Amikor az áramlások észak-északkeletire váltanak, egy nap alatt megérkezhet a tél – ismételte meg az észlelő. A drasztikus időjárás-változást Márton napja biztosan nem, majd lehet, hogy Katalin vagy Erzsébet napja hozza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában