Használjuk ki ezt a hetet!

2020.08.26. 07:00

Az időjárás igazodik a naptárhoz, a szeptemberrel megjön az ősz

Most kell kihasználnunk az utolsó nyári hetet – vasárnaptól már őszbe fordul az időjárás.

Tóth Dóra

A csalánfélék pollenkoncentrációja is magas A megye déli részén már jelen van a parlagfű virágpora a levegőben, de a hidegfront még mérsékli az allergiások tüneteit. A többi allergén növényből is mutatkozik pollen a vasi levegőben.

Fotó: Szendi Péter

dékot, ezen a héten azonban az időjárás még utoljára elhozza nekünk a nyarat. A héten folyamatosan melegszik az idő, szombaton akár a 30 Celsius- fok feletti hőmérsékletet is elérhetjük – mondja Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombathelyi észlelője. A hét elején hidegfront vonult át felettünk, kevés csapadék és lengedező szél kíséretében.

A hét további részében azonban a strandolni vágyók kihasználhatják még a nyári, meleg időjárást. A hét nagy részében 30 fokra, vagy afeletti hőmérsékletre számíthatunk, egyre többet süt majd a nap, csapadék nem valószínű, az eget gomolyfelhők tarkítják.

Csütörtökön ugyan kissé hűvösebb időjárás várható, ekkor a hőmérséklet 25-27 fok körül alakul. Itt-ott kisebb záporok is előfordulhatnak, de a területi átlag összességében kevés lesz. A hét legvégén, vasárnap már csak 25-26 fok körüli maximumra számíthatunk, hidegfront érkezik fölénk, délután pedig akár zivatarok is előfordulhatnak többfelé.

A csalánfélék pollenkoncentrációja is magas Fotó: Szendi Péter

A jövő héten – igazodva a naptárhoz – megérkezik a hűvösebb, változékony őszi időjárás. Ekkor az allergiások is fellélegezhetnek, jelenleg ugyanis a parlagfű koncentrációja nagyon magas a térségben, minden érintettnek erős tüneteket okozhat, mivel a száraz, meleg időjárás kifejezetten kedvez a parlagfűnek. Most a csalánfélék pollenkoncentrációja is magas, erre is érdemes a héten felkészülni.

A jövő heti csapadék azonban kimossa a légkörből a szennyeződést és pollent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában