időjárás

2020.12.08. 07:00

Borongós, szeles hetünk lesz

A hőmérsékletek ugyan fagypont fölött maradnak, de kellemetlen, csapadékos lesz az idő.

Cseh-Egyed Bernadett

utcaművészeti nap, 20200815,ut,Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Az évszaknak megfelelően kezdődött a december, majd vasárnap közel 10, hétfőn 7-8 Celsius-fokot mutattak a hőmérők Vas megyében. Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi észlelője azt mondja: ezek a hőmérsékletek inkább a késő ősz jellemzői. A hét további részében újra 5 Celsius-fok alatti értékeket mérhetünk, napsütésre legelőbb vasárnap számíthatunk.

Borongós, nyirkos, egészségtelen lesz az idő, és több front is terheli majd a szervezetünket. Kedden, csütörtökön és pénteken kisebb, szerdán nagyobb mennyiségben számíthatunk csapadékra. Az egész napos eső mellé erős északi-északkeleti szél társul. Kisebb havazás csak a magasabb hegyekben lehet.

A szakember óvatosságra inti a közlekedőket: a hajnali, reggeli órákban deressé, nyálkássá, csúszóssá válhatnak az utak, a hét második felében megnő a ködképződés esélye is. A hónap első hét napján 94 százalékos volt az átlagos páratartalom, ez nagyon magas. A nedves levegő nemcsak kellemetlen, de kedvez a légúti megbetegedéseknek is.

December 13-a, vasárnap Luca napja. A régi megfigyelések szerint a következő esztendő januárjában olyan idő lesz, mint Luca napján, februárban olyan, mint Luca másnapján, és így tovább egészen karácsonyig, ami már a következő decemberi időjárásra utal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában