Időjárás

2021.02.10. 07:26

Négy időjárási jelenség miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Vas megyére

Úgy tűnik, hogy ami télen megtörténhet, az ma meg is történik majd megyénkben.

vaol.hu

20210208 Orfalu Havazás Vas megyében, téli közlekedés. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint reggel délnyugat felől újabb csapadékzóna érkezik, amelyből előbb az Észak-Dunántúlon, majd a főváros térségében is ónos eső várható (pár tized mm), majd esőbe vált a csapadék halmazállapota. Északon és az Északi-középhegység területén kezdetben havazni fog (lepel-5 cm), de napközben vegyes halmazállapotra vált a csapadék, amelyben ónos eső, fagyott eső kialakulásának is kedvezőek a feltételek. Dél felé haladva már inkább kiadós esőre készülhetünk (~15 mm).

Estétől északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, így megkezdődik a halmazállapot-váltás: a Dunántúlon egyre több helyen havazás kezdődik, hózáporok is kialakulhatnak, de helyenként a váltás során átmeneti ónos eső, fagyott eső is előfordulhat. Az Észak-Dunántúlon éjfélig többnyire lepel-5 cm, intenzív hózáporokban lokálisan ennél több > 5 cm friss hó is hullhat (a várható hóvastagság meglehetősen bizonytalan). Az északnyugatira forduló szelet este az Alpokalján, késő este a Dunántúli-középhegységben is viharos lökések kísérik (70-85 km/h), ami a hóval fedett területeken hófúvást eredményezhet.

Az egyik jelenség, ami kiatt figyelmeztetést adtak ki megyénkre az az ónos eső
Fotó: met.hu

Ami Vas megyét illeti, az Országos Meteorlógiai Szolgálat négy jelenség miatt is elsőfokú figyelmeztetést rendelt el. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. Gyenge ónos eső: a várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) mm. Gyenge hófúvás: a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Havazás: 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat.

Orvosmeteorológia

Az ország nagy részén délutánig még kettős fronthatás várható, ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához. Az esti óráktól északnyugat felől erőteljes hideg betörés várható, emiatt hideg fronthatás kezdődik. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, erősödik a görcshajlam, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában