Időjárás

2022.02.08. 07:00

Február melegrekordjai közül öt Vas megyéé

A hét közepén szép lesz az idő, de hétvégén már ismét jön a lehűlés, jövő héten pedig úgy néz ki, ez ismétlődik újra.

Budai Dávid

Forrás: Unger Tamás

Hétfőn hidegfront vonult át felettünk, ilyenkor a magasban (1500 méteren), ahol a csapadék képződik, jelentősen visszaesik a hőmérséklet –5, –7 °C-ra, ezért fordulhattak elő a lenti pozitív hőmérséklet ellenére is hódarazáporok többfelé a megyében. Mára virradóra a hidegfront elvonult, a levegő kitisztult, és mérséklődött a szél is, emiatt ugyan hajnalban még mínuszokra ébredhetünk, miközben már melegszik az idő – tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelőjétől, Pétervári Tibortól.

 

 Az enyhülés oka, hogy egy anticiklon éri el a térségünket, amelynek hatására csendesedik az idő, szerdán és csütörtökön egészen 8-10 °C-ig melegszik a hőmérséklet napközben, igazán kellemes idő ígérkezik, amihez a sok napsütés is hozzájárul majd. Sokáig azonban nem örülhetünk, mivel pénteken erős széllel és kevés csapadékkal újabb hidegfront érkezik, ami a hétvégére 2-4 °C-ig hűti a levegőt. A hosszú távú előrejelzések a jövő hétre is hasonló forgatókönyvet jósolnak, vagyis a hét közepéig enyhülést, a hétvégén azonban újabb lehűlésre kell készülnünk. 

 

Nem véletlen az sem, hogy a tegnap tapasztalt hózáporok nem voltak nagyok, az északnyugat felől érkező frontok csapadékszállítmányát az Alpok általában „lefölözi”, mire hozzánk ér, hogy majd csak jóval keletebbre, a Mátra és Bükk környékén teljenek meg újra. Nálunk főleg a délnyugat és nyugatról érkező ciklonok okoznak nagyobb csapadékot – mondta Pétervári Tibor, aki hozzátette azt is, hogy a holnaptól tapasztalható felmelegedés nem számít extrának, volt ennél már sokkal melegebb is.

 

 Vas megye februárban öt melegrekordot is tart, 1-jén Kőszegen (19,8 °C, 1944), 5-én Szentgotthárdon (22,5 °C, 2004), 7-én Szombathelyen (20,2 °C, 1995), 13-án Szombathelyen (21,8 °C, 1998) és 15-én ugyancsak Szombathelyen (21,4 °C, 1998) volt az országban a legmelegebb. A szakember figyelmeztetett arra is, hogy egész hónapban nagy hőmérsékletingadozásokra kell készülni, a felmelegedéseket gyors lehűlések váltják majd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában