Előrejelzés

2022.07.22. 19:52

Ilyen lesz az idő szombat estig az Alpokalján - Ausztria felől zivatarlánc is elérheti a térséget

Egy-egy modellen szerepel Ausztria felől érkező zivatarlánc is, erre a délután második felétől lenne esély

vaol.hu

Szombaton a nap első felében kevés felhő lesz az égen, több órára kisüt a nap - olvasható a Kőszegi Időjárás Előrejelzés bejegyzésében.

A déli óráktól egy közeledő gyenge hidegfront miatt egyre erőteljesebb lesz a gomolyfelhő képződés.

Ezekből a gomolyfelhőkből a kora délutáni óráktól kezdve eleinte elszórtan, később a front peremén többfelé alakul ki zápor, zivatar.

Egy-egy modellen szerepel Ausztria felől érkező zivatarlánc is, erre a délután második felétől lenne esély, de idén már sokszor tapasztalhattuk, hogy a hegyeken átérve ezek a rendszerek mind szétestek, legyengültek.

Amennyiben láthatóvá válnak a zivatarok akkor az oldalon külön bejegyzésben foglalkozok velük, az esemény előtt 1-2 órával.

Zivatarokat kiemelten viharos, erősen viharos széllökések (70-95 km/h), kisebb eséllyel jégeső, (2-4cm) és lokálisan, kis területen, főként a késő délutáni óráktól kiadós (10-20mm) csapadék kísérheti.

A légmozgás a nap nagy részében gyenge marad, majd várhatóan 17 órától északira fordul és megerősödik, kora estére átmenetileg viharossá fokozódik.

A front előtt még magasra, 33-36 fokig emelkedik a hőmérséklet, a front mögött átmenetileg felfrissül a levegő.

Szombaton napközben az Alföldön és a középső országrész déli vidékein esély van a Magyarországon mért abszolút melegrekord megdöntésére. Ez az érték jelenleg 2007 július 20.-án született Kiskunhalason, akkor 41,9°C volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában