Időjárás

2023.01.09. 17:22

Szokatlan időjárási jelenségeket produkált a múlt év Szombathelyen

Melegebb, naposabb, de jóval szárazabb volt az elmúlt harminc év átlagánál a tavalyi esztendő az országban, így Szombathelyen is. Cikkünkből kiderül, melyik nap kúszott a legmagasabbra a hőmérő higanyszála és hány forró és mennyi ködös napot regisztrált a szakember a városban.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN/archív

Fotó: Unger Tamás

A tavalyi esztendő középhőmérséklete 11,58 Celsius fok lett a szombathelyi mérőállomás adatai szerint, ez éppen 1,08 Celsius-fokkal magasabb, mint az 1991 és a 2020 között regisztrált értékek átlaga. Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelőjétől megtudjuk: ennek a harminc évnek az átlagához viszonyítanak a szakemberek. Így például kiderül, hogy a tavaly hullott 519,9 milliméternyi csapadék ehhez képest mintegy 90 milliméternél kevesebb, de a 2021 évinél valamivel mégis több. Pétervári Tibor emlékeztet: tavaly januárban és februárban egyetlen ködös nap sem volt, pedig ez az évszak egyik jellemzője. Ez már a légköri aszály egyik jele volt. A 2022-ben regisztrált 50 ködös nap már az ősz és a december számlájára írható. Érdekesség az is: nem téli hónapban, hanem már márciusban volt a tavalyi év leghidegebb napja: március 12-án -10,2 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. 

A legmelegebb nap augusztus 18-án volt, akkor 36,3 fokig kúszott a hőmérő higanyszála. Összesen egyébként 35 olyan nap volt, amikor 30 fok fölé melegedett a levegő és 91 nap volt a klimatológiai besorolás szerint nyári, azaz ennyiszer mért 25 fok feletti maximumot Pétervári Tibor. A szakember szólt arról is: évek óta emelkedik a napfényes órák száma, tavaly 167 órával sütött többet mint az átlag. Magyarázata szerint ennek az az oka, hogy többnapos rétegfelhős időszakok egyre ritkábban fordulnak elő. A nyári félévre az a jellemző, hogy gyorsan leesik a csapadék, aztán kisüt a nap. A 2123 órányi napsütés a huszadik században az Alföldre volt jellemző, manapság már itt, az Alpokalján örülhetünk ennyi fényességnek.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában