Égi jelenség

2023.03.13. 08:29

Érdekes alakzatokat képzett egy repülőgép kondenzcsíkja Szombathely felett - fotó

A repülőgépek kondenzcsíkjait figyelve lehet észrevenni, hogy torz gyűrűkből álló lánccá alakulnak át.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Fotó: Picasa

Hallottál már a Crow-instabilitásról?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik észlelője Szombathely felett örökítette meg az alábbi képeket, amelyeken az úgynevezett Crow-instabilitást láthatjuk. Hogy mit? - tehetjük fel a kérdést.

A repülőgépek kondenzcsíkjait figyelve lehet észrevenni, hogy torz gyűrűkből álló lánccá alakulnak át. Ezt a hatást Crow-instabilitásként ismerjük S. C. Crow amerikai fizikus után. "A gépet követő kondenzcsíkok az örvénylés hatására egymással is kapcsolatba léphetnek: a szárnyvégekről leszakadó, egymással szemben forgó örvények a géptől távolodva egyre nagyobb ívet írnak le, egy idő után összeérnek s oszcillálni kezdenek, majd egymástól nagyjából szabályos távolságra szétszakítják a kondenzcsíkot. Ezután a szakaszokra bomlott kondenzcsík egymással szemben lévő darabjai gyűrűket alkotnak. (Ha a légköri feltételek kedvezőek, maguk a leszakadó szárnyvégi örvények is láthatóvá válnak a bennük kondenzálódó pára okán - ekkor maguk az örvények mutatják a fent leírtakat.)"- olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában