Időjárás

2023.07.25. 07:00

Prognózis: a kánikulának egyelőre vége Vas vármegyében, eljött az ideje a szellőztetésnek

Hétfőn még elérte, több helyütt meg is haladta a 30 Celsius-fokot a hőmérő higanyszála, a hét további részében már nem mérhetünk ilyen magas értékeket.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Szendi Péter

Vasra citromsárga, tíz vármegyére piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre. Ismét nagy esély mutatkozik szupercellák kialakulására, főként az ország déli és keleti felén. A legerősebb viharokhoz nagy méretű, akár 5 centit meghaladó jég, felhőszakadás és károkozó, 100 km/óra fölötti szélrohamok társulhatnak.

 Kedden sok lesz felettünk a felhő, a csendes esőt délután záporok, zivatarok válthatják fel, majd szerdán fokozatosan megszűnik a csapadékhajlam. 

– Most érdemes lesz szellőztetni, ez alatt a két nap alatt kellemesen felfrissül a levegő – mondta lapunknak Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Az óceáni légtömegek hatására 20-22 Celsius-fok körüli értékeket mérhetünk. Pénteken 27-28, a hétvégén 25-27 Celsius-fok között alakulnak a maximumok, szombaton éjjel van esély kisebb csapadékra is. Úgy tűnik, nem is tér vissza egy jó ideig a kánikula. Augusztus első napjai változékonynak ígérkeznek. A szakember elmagyarázta: ciklon lesz az északi tenger, Dánia felett, az a nyugati országrészbe gyakran csapadékot hoz. Átlag alatt alakulnak a hőmérsékletek: napközben 25, éjszakánként 15 fok körüli értékekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában