Erőfeszítések

2023.08.04. 16:28

Az eddigi legmagasabb vízszintet is meghaladhatja az áradó Rába - Vasszentmihályon megáradt Vörös-patak - fotók, videó

Az előrejelzések szerint az eddigi legmagasabb vízszintet is meghaladhatja az áradó Rába  - Szentgotthárdon szombaton este 505 centiméterrel, Körmenden vasárnap kora délután 545 centiméterrel tetőzhet a folyó.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Vasszentmihályon egyelőre nem fenyegeti a lakóházakat a megáradt Vörös-patak

Császár István, Vasszentmihály polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta: a falut átszelő Vörös-patak - amely a településen ömlik a Lahn-patakba - jelentősen megduzzadt, de egyelőre nem kellett beavatkozni, mert lakóingatlanokat nem veszélyeztet a víz. A településen átmenő 8-as út felett van egy híd, alatta ártéri terület található: ez most is víz alatt van, ahogy a nagy esőzések után mindig. 

A Vasszentmihályról Nemesmedvesre vezető Medvesi úton több helyen van vízátfolyás, ugyanúgy a Rátót felőli részen található Erdei útnál is. - Nálunk pénteken nem esett sok csapadék, úgy mértem, hogy 20 milliméter körül hullott. Ausztriában viszont sok eső volt, ennek a hatását érezzük mi is. Bízunk abban, hogy nem fordul elő még egyszer a 2009-es helyzet, amikor családokat kellett mentenünk lakóházaikból - mondta bizakodva a polgármester.   

Péntek délelőtt Szentgotthárdnál másodfokú, Körmendnél elsőfokú árvízvédelmi készültség volt érvényben, ami a kora délutáni órákra Szentgotthárdnál harmadfokú készültségbe lépett.

Délután három óra után nem sokkal lezárták a régi Rába-hidat Körmendnél. A hídon egy markolós munkagéppel próbálták megbontani pilléreknél fennakadt több köbméternyi fauszadékot. 

Az előrejelzések szerint Körmendél szombat reggel 7 óra környékén éri el a 440 centiméteres harmadfokú készültséget a vízszint, a folyó várhatóan 442 centiméteren lesz majd. Utána sem áll meg az áradás, a további esőzéseknek köszönhetően a Rába Szentgotthárdnál az eddigi legnagyobb vízállást, a 491 centimétert is meghaladja majd, szombaton este 7 óra tájban várják a tetőzést 505 centiméterrel. Körmenden sem lesz jobb a helyzet, a folyó itt is rekordot dönthet. 

Az előrejelzések szerint a Rába Körmendnél vasárnap 13 óra környékén tetőzik az eddigi legmagasabb vízállást, az 520 centimétert is meghaladó vízszinttel, 545 centiméteren. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában