Időjárás

2023.10.25. 07:00

Ősziesre fordul az idő Vas vármegyében - Elővehetjük most már az esőkabátot és a gumicsizmát

A következő időszakban egyre gyakrabban lesz szükség esőkabátra, esernyőre, gumicsizmára – mondta lapunknak Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Az esővel együtt megérkezik a pára, a köd és a sár időszaka.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Szendi Péter

Október 20-án, pénteken több melegrekord megdőlt az országban, a szombathelyi meteorológiai főállomáson pedig 25,2 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. Bár még közel egy hét hátravan a hónapból, szinte biztosra vehető: az elmúlt harminc év legmelegebb októbere lesz az idei, a sokéves 10,3 fokkal szemben közel 13 fokra várja a középhőmérsékletet a szakértő. 

Pétervári Tibor szólt arról is: a napsütéses órák száma már elérte az ilyenkor szokásos 135 órát, a következő időszakban azonban jóval több lesz felettünk a felhő. Előbb szerdán, majd pénteken hoz egy front kiadós esőt. Az Alpokaljára eddig mindössze 16 milliméter csapadék hullott októberben, de a modellek szerint most akár egyhavi átlag is leeshet ebben a két napban. 

– A csapadék nyomában nyirkos, ködös, párás lesz a levegő, a közeljövőben egyre gyakrabban lesz szükség esőkabátra, esernyőre, gumicsizmára – tette hozzá a meteorológus, aki kitért arra is: a frontérzékenyek továbbra is nehéz napok előtt állnak. A nyirkos idő felerősítheti a krónikus ízületi megbetegedésben szenvedők tüneteit, a beteg testrész fájdalma fokozódhat, illetve mozgástere beszűkülhet. Előbb hideg, aztán kettős fronthatás érvényesül. Napközben 16-17, éjszakánként 10 fok körüli értékeket mérhetünk. 

A hónap utolsó napjaiban várhatóan enyhülés érkezik, aztán fokozatosan tovább csökken a hőmérséklet – november elején a hegyekbe megérkezhet az első hó. Ne feledjük: nemcsak egyre hidegebb, de sötétebb napok jönnek: október utolsó vasárnapján kezdődik a téli időszámítás, azaz: hajnali háromról kettőre állítjuk az órákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában