vaol.hu podcast

2023.12.18. 20:00

Lesz fehér karácsony – mennyi az esély? Megkérdeztünk egy szakértőt a témáról

Most már szinte biztosra vehetjük, a Mikulás elvitte a fehér karácsony esélyét – mondta Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai szolgálat szombathelyi észlelője, aki utánajárt annak is, melyek voltak a leghidegebb, havas karácsonyok az elmúlt évtizedekben Vasban.

Cseh-Egyed Bernadett

A reggeli ködfoltok gyorsan feloszlanak

Fotó: Unger Tamás

Nyugat–keleti zonális áramlás alakul ki térségünk felett, amelynek hatására az Atlantióceán felől az évszakhoz képest enyhébb levegő érkezik. Egymást érik majd a ciklonok a hét második felében, ráadásul az ünnepek ideje alatt még erőteljesebb lesz ez az áramlás: a reggeli ködfoltok gyorsan feloszlanak, majd 8-10 fokig melegszik a levegő, éjszakánként 0-5 fokot mérhetünk. 

Kora tavaszt idéző idő 

Szombaton előfordulhat kisebb eső, egyébként nem sok csapadék várható a következő egy hétben az Alpokalján. A hétfőihez hasonló, kora tavaszt idéző időre számíthatunk karácsonykor – tudtuk meg Pétervári Tibortól. Az elmúlt évtizedek adatait összevetve kirajzolódni látszik az ideihez hasonló tendencia: sokszor a december eleje hideg, majd enyhe idővel búcsúzik az esztendő, de volt olyan is, hogy karácsonykor mínuszban, szilveszterkor pedig pluszban mutatott 10 fokot a hőmérő. Sőt: plusz 15 fokban dörgést és zivatart is jegyzett már fel a szakember karácsonykor. 

Ki emlékszik még rá? 

1981-ben ugyanakkor igazi téli, képeslapra illő volt a táj karácsonykor Vasban, a fagy és a zúzmara mellett a hóvastagság elérte a 20-25 centimétert. Rá három évre december 24-én 4, 25-én 8 centiméter hó hullott. Különösen hideg volt 2001-ben, 24-e reggelén mínusz 18 fokig hűlt le a levegő, 2003-ban pedig december 25- én mínusz 13,9 fokot regisztrált – sorolta a szakember. 

Másnap lehűlés

 Pétervári Tibor hozzátette: a jelenlegi modellek karácsony másnapjára lehűlést mutatnak, de még nagy kérdés, hogy az mennyire lesz tartós.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában