Előrejelzés

2024.03.20. 07:00

Időjárás - Ha Benedek nem is, a nyuszi meghozhatja a meleget Vas vármegyébe

Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget – tartja a jósló mondás. A szakértő szerint azonban az igazi tavaszi időre még várnunk kell. Pétervári Tibor elárulta azt is: milyen lesz az időjárás a nagyhéten.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Cseh Gábor

A napsütés ellenére 8 Celsius fok körül alakultak a maximumok kedden Vas vármegyében. A nem túl magas hőmérséklet és a negatív harmatpont előre vetíti, hogy a szerdai hajnali órákban akár erősebben is fagyhat – mondta Pétervári Tibor, a HungaroMet szombathelyi észlelője. A szakértő rámutatott: március átlagosan 15 fagyos napot szokott hozni, idén eddig egy sem volt, és februárban is csak hat napon csökkent nulla fok alá a hőmérséklet. Ez nagyon ritka, és nagyon veszélyes a fejlődésben előrébb járó növényzetre nézve. 

A hét második felében megszűnik a fagyveszély, de továbbra is a változékonyság jellemzi majd a térség időjárását. A legmelegebb órákban 15 fok körüli értékeket mérhetünk, csapadékra pénteken és vasárnap várható. Némi napütésre a hét bármely napján számíthatunk. Pétervári Tibor elmondta: mostanáig mindössze 65 óra napfénytartamot regisztrált a hónapban, ez a szokásos havi 150 órához képest sem sok, az utóbbi években regisztrált 200 órához képest pedig kifejezetten kevés. A frontérzékenyeknek sincsenek jó hírei a szakembernek: a hét eleji hidegfronti jellegű hatát pénteken melegfront, majd vasárnap újra hidegfront váltja. 

 

Bízhatunk azonban, hogy húsvétkor kegyes lesz hozzánk az időjárás: a legfrissebb modellek szerint a hónap utolsó napjaira a 20 Celsius fokot is megközelítheti a hőmérő higanyszála.  

 

Pétervári Tibor emlékeztett: március 20-án hajnali 4:07-kor lépünk át a csillagászati tavaszba, vagyis ez a tavaszi nap-éj egyenlőség napja is - június 20-ig napról napra hosszabbak lesznek a nappalok.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában