Ünnepek

2024.03.26. 07:00

Vasi szakértőt kérdeztünk, hogy milyen lesz az időjárás húsvétkor vármegyénkben

Kora nyárias időt hoz a nyuszi térségünkbe, érdemes lesz szabadtéri programot szervezni a hosszúhétvégén. A frontérzékenyekre és az allergiásokra azonban nehéz órák várnak.

Cseh-Egyed Bernadett

Pétervári Tibor, a HungaroMet szombathelyi észlelője

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Bár az éjszakák hűvösek voltak, a hétvégén megérkeztek az első tavaszi záporok, néhány helyen megdörrent az ég és rövid ideig jégdara hullott. Ahogy hosszabbodnak a nappalok, több az energia a légkörben, ennek köszönhetőek az erős gomolyfelhőképződések is – mondta lapunknak Pétervári Tibor, a HungaroMet helyi észlelője, aki jó híreket hozott a Húsvéti ünnepekre. Napról napra melegszik a levegő, a hét közepén 15, a hétvégén 20 Celsius fok körül alakulnak a maximumok. Az évszak jellemzője a szél, ebből nem is lesz hiány a következő napokban: erős, néhol viharos lesz a délnyugati áramlás. A brit szigetek feletti ciklonnak az előoldalán maradunk, de egy frontja eléri a nyugati országrészt, szerdán a késői esti, éjszakai órákban előfodulhat némi csapadék. Erre aztán legközelebb már csak április első napjaiban mutatkozik esély. Az idei március egyébként az átlagosnál csapadékosabb volt, a szombathelyi főállomáson az átlagosnál tíz milliméterrel magasabb értéket, összesen mintegy 40,3 milliméternyi csapadékot regisztrált Pétervári Tibor. A napfényes órák száma hétfőn elérte a százat, de az ilyenkor szokásos 150 órától még messze vagyunk. 

A hét hátralévő részében melegfronti hatás érvényesül, az arra érzékenyek fejfájást, migrént, a koncentráció hiányát tapasztalhatják - hívta fel a figyelmet Pétervári Tibor. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint az allergiások is nehéz időszak előtt állnak: a nyír pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas tartományban alakulhat, a nyáré és a kőrisé jellemzően közepes, helyenként elérheti a magas szintet. A juhar és a fűz pollenje országosan közepes koncentrációban lehet jelen, a ciprus- és tiszafaféléké az alacsony-közepes tartományban alakulhat. Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben az éger, a szil és a mogyoró, valamint már a gyertyán és a sásfélék virágpora is. Az erősödő pollenkoncentráció majd csak jövő hét elején, az eső hatására mérséklődhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában