azt állítja, ők lőttek előbb

2018.06.29. 07:00

A feleség hallgat, a szakértők nem értek rá: folytatódott a bőnyi emberölési ügy

Nem emlékszik az első vallomására, ezt mondta a bőnyi emberöléssel vádolt 78 éves férfi a csütörtöki tárgyaláson. Továbbra is azt állítja, a rendőrök lőttek előbb. Folytatás szeptemberben, akkor orvos és fegyverszakértőkkel, helyszíni tárgyalás egyelőre nem lesz.

VN

A vádlott a Szombathelyi Törvényszéken. Következetesen állítja, hogy a rendőrök lőttek előbb. Azt kéri, az első vallomását ne vegyék figyelembe Fotó: Archív/Szendi Péter

Két tanú jelent meg a bőnyi emberölés ügyében tegnap tartott tárgyaláson: a vádlott felesége és egy rendőr. Győrkös Istvánné élt a jogával: megtagadta a vallomástételt, és nem járult hozzá, hogy kép- és hangfelvétel készüljön róla. Aztán intett és csókot dobott a férjének, majd elment.

A másik, tegnapra idézett tanú, egy rendőr meghallgatását a védelem indítványozta. A helyszín biztosításában vett részt, az ügyvédek egyebek között arra voltak kíváncsiak, emlékszik-e, hogy kik hozták ki az épületből a lelőtt rendőr holttestét. Korábban tett vallomását olvasta fel dr. Varga Roland tanácsvezető bíró: a tűzszerészek, nem a TEKesek hozták ki a testet – hogy ennek lesz-e, van-e jelentősége, a tegnapi tárgyaláson nem derült ki.

A vádlott a Szombathelyi Törvényszéken. Következetesen állítja, hogy a rendőrök lőttek előbb. Azt kéri,
az első vallomását ne vegyék figyelembe Fotó: Archív/Szendi Péter

„Ők lőttek először”

A tanúk meghallgatása után az ügyészség indítványára lejátszották a vádlott első teljes vallomásának hanganyagát. Abban elhangzik a vádlottól: „ők lőttek először”, vagyis a rendőrök lőttek rá, ő viszonozta a tüzet, akkor találta el a rendőrt, aki életét vesztette. A vallomás lejátszása után a vádlott azt mondta, nem emlékszik a kihallgatásra, hatórás műtétje után közvetlenül kérdezték. Azt is mondta, nem gondolt arra, hogy lesz az ügynek folytatása, abban a tudatban vallott, hogy „mindjárt meg fog halni”. Ügyvédei szerint nem kellene figyelembe venni azt a vallomást, és indítványozták az altatóorvos meghallgatását.

Videofelvételt is lejátszottak a tárgyaláson: 2017. április 25-én készült, amikor a helyszínen, a bőnyi családi házban mutatták meg a tanúk és a vádlott, hogyan emlékeznek a 2016 októberében történtekre. Az ügyvédek kifogásolták, hogy vágott a képanyag, szerintük nélkülözhetetlen egy helyszíni tárgyalás megtartása. Az ügyész pedig elmondta: ellentmondásokat sorolhat a látottak alapján, például a vádlott és a felesége is mást mondott, hol volt a férfi , amikor meglőtték a rendőrök – azonban az ellentmondásokra majd a perbeszédben mutatnak rá. Helyszíni tárgyalás egyelőre nem lesz – mondta dr. Varga Roland. A tárgyalás szeptemberben folytatódik, orvos és fegyverszakértők meghallgatásával. A vád továbbra is hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés bűntette, valamint lőfegyverrel visszaélés bűntette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában