balesetveszély

2018.06.11. 12:19

Ön- és közveszélyes autósok, akiknek semmit nem jelent a rendőri irányítás

Sokan teljesen figyelmen kívül hagyják a rendőri karjelzéseket és a baleset miatti útlezárásokról sem vesznek tudomást. Türelmetlenség, figyelmetlenség és ismerethiány az okok között.

Simon István

Ön-és közveszélyes sofőrök az utakon Fotók: Simon István

Rengeteg balesetnél megfordulunk, de mindig van egy visszatérő dolog, ami felfoghatatlan számunkra. Szinte nincs olyan alkalom, amikor rendőrök irányítják a forgalmat, hogy néhány autós ne sodorná veszélybe önmagát, a rendőröket, a mentést végzőket és a közlekedés többi résztvevőjét. Nem elég, hogy nincsenek tisztában a rendőri karjelzésekkel, de látszólag még a legalapvetőbb logikával sem rendelkeznek és egyszerűen megpróbálják kikerülni a megkülönböztető jelzéssel utat záró rendőrautót, és semmibe veszik a forgalmat irányító rendőr jelzéseit is. A hétfőn Sárvár közelében történt tragikus, két ember halálával végződött baleset helyszínén a sajtó munkatársai a balesettől távolabb várakoztak, itt rövid idő alatt két személyautó is megpróbált a körforgalomból úgy kihajtani a lezárt útszakaszra, hogy a forgalommal szemben próbálta meg kikerülni a lezárást végző rendőrautót és a rendőröket. Egy motoros pedig a megkülönböztető jelzéssel, az út közepén keresztben álló rendőrautó mögött próbált elmenni.

Nem sokkal később Szombathelyen volt egy biciklisgázolás, itt egy hölgy a Szelestey utcára kanyarodott rá a forgalommal szemben és haladt is végig szemben az egyirányú utcán, miközben a rendőr teljesen egyértelműen jelezte, hogy merrefelé kellene kikerülni a balesetben érintett járműveket és a mentőket. Ilyenkor vajon mit gondolnak ezek a járművezetők, vajon miért áll ott keresztben, az utat lezárva a rendőrautó, miért mutogat (irányítja a forgalmat) ott az az egy-két rendőr? Szerintünk ez nem a KRESZ ismereteinek hiánya, hiszen egyszerű logikával is ki lehet találni, hogy oda nem lehet behajtani és arra kell haladni, amerre a rendőr mutatja. Sokszor kapjuk meg a feltételezést, hogy ilyen nincs, ennyire elvarázsolt emberek nem létezhetnek, de sajnos azt kell mondanunk, hogy nem elég hogy vannak, de egyre több ilyen eset van. Sokszor ütik el terelőbójákat, és sokszor kell elugrani az irányítást végző rendőrnek egy-egy figyelmetlen autós elől, hogy el ne üssék. Az is gyakori eset, hogy egy félpályás lezárásnál, miközben roncsok, sérültek, és a mentést végző emberek vannak az egyik sávban, illetve rengeteg megkülönböztető jelzéssel álló autó van, sok autós lassítás nélkül, 90-100km/h-s sebességgel száguld el mellettük meggondolatlanul.

Ön-és közveszélyes autósok Fotók: Simon István

Megkérdeztük Unger József közlekedési szakértőt, neki mi a tapasztalata. – Napokkal korábban a Csaba utcánál én is láttam egy hasonló esetet, és volt olyan is, amikor az autós a járdán keresztül került ki egy lezárást – mesélte. A szakértő szerint az autósoknak egyszerűen nincs türelmük az ilyen váratlan események kivárására, nincsenek tisztában a karjelzések jelentésével és sok esetben a rendőri munkát sem becsülik. Ha megállít valakit a rendőr egy közúti ellenőrzéskor, az sokszor felháborodik ilyenkor, holott a biztonságos közlekedés mindenkinek az érdeke.

Unger József Fotó: VN-archív

– Egyszer egy hölgy arra kérte a Szelestei-Vörösmarty utca sarkán baleset miatt forgalmat irányító rendőrt, hogy álljon félre, mert neki zöldet mutat a lámpa és szeretne indulni – emlékezett vissza egy vicces esetre Unger József. A hasonló magatartás azonban – ahogyan korábban is utaltunk rá – veszélyes szituációkat is előidézhet. Egyrészt az autós áthaladásakor megváltoztathatja a baleseti helyszínt amivel nyomokat tehet tönkre, másrészt a helyszínelő rendőr nem számít arra, hogy jármű fog elhaladni mellette, ami pedig komoly baleseti veszélyforrást jelent – fogalmazott.

Arra kérünk mindenkit, hogy vonja le a megfelelő tanulságot a fentiekből, és vezessen körültekintően ilyen szituációkban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában