Tragédia

2020.10.22. 17:18

Egy fiatal meghalt, egy súlyosan sérült a gyöngyösfalui kalandparkban (Frissítve!)

Horváth Balázs

Frissítés:

2020.10.23.

22:00

Naponta ellenőrzik a kalandpark fáit

Évente egyszer hatósági felügyelet mellett kötelező átvizsgálni minden fát a kalandparkokban. Erre a legjobb módszer egy úgynevezett ultrahangos vizsgálat, ami megmutatja, ha belülről már korhadni kezdene a fa. Ezen felül naponta, nyitás előtt is átvizsgálják a pályákat, ha bármilyen hibát találnak helyben javítják, súlyosabb probléma esetén ideiglenesen le is zárják a pályát – írja a tenyek.hu.

A tragédia helyszínén forgatott a Tények stábja

17:50

Drámai csend közepette több százan rótták le kegyeletüket Keszthelyen

Pénteken, fél hatkor a keszthelyi Vajda János Gimnázium előtt a Fő terén több százan rótták le kegyeletüket az elhunyt diákot, Salamon Zsigmondot gyászolva.

Fotó: zaol.hu
Fotó: zaol.hu

A gyászoló tömeg percről percre nőtt, az iskola bejáratánál mécsesek sokasodnak, a diákok körbe állva némán emlékeznek elvesztett barátjukra. Drámai a csend, csak a harang szól belengve a főteret…

A zaol.hu videója:

17.00

Semmilyen jel nem utalt arra, hogy a fa kidőlhet – A Holdfényliget ügyvezetője válaszolt kérdéseinkre

A csütörtöki tragikus szerencsétlenség kapcsán megkerestük Szőnye Pétert, a gyöngyösfalui kalandpark ügyvezetőjét, aki – miután a rendőrség befejezte a helyszíni vizsgálatot – válaszolt a kérdéseinkre.

Szőnye Péter válaszából kiderül, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság nyáron valamennyi mutatványos berendezést és játszótéri eszközt ellenőrzött. Az ellenőrzést végző szakemberek csak tájékoztatásbeli eltérést találtak és pontosítást kértek egy dokumentumban – ezeket az üzemeltetők soron kívül azonnal orvosolták és be is mutatták a hatóságnak.

A kalandpark fáit a fogyasztóvédelmi hatóság nem vizsgálta – azokat korábban más ellenőrizte. Megtudtuk azt is, hogy a Holdfényliget 2007 óta rendelkezik a mutatványos berendezések üzemeltetéséhez szükséges Megfelelőségi tanúsítvánnyal, amelyet folyamatosan – évente – ellenőriz egy arra felhatalmazott szervezet. Legutoljára 2020 július 14-én volt ilyen felülvizsgálat, amikor a megfelelőséget igazolták.

Kérdésünkre, hogy milyen állapotban volt a balesetet okozó kidőlt fa, Szőnye Péter azt felelte, hogy semmilyen jel nem utalt arra, hogy kidőlhet. Nem tudják, nem értik, mi történthetett. – Lesújtott bennünket a tragédia, nagyon sajnáljuk, hogy nálunk, az ország egyik legrégebbi kalandparkjában kellett ilyennek megtörténnie. Részvétünket fejezzük ki az elhunyt családjának, mielőbbi teljes gyógyulást kívánunk a sérülteknek. A hatóságokkal pedig mindenben együttműködünk -tette hozzá az ügyvezető.

A Holdfényligetben egyébként egy hét múlva zárták volna az idei szezont.

13.35

Pszichológus segít az osztálytársaknak

A gyöngyösfalui kalandparkban történt balesetben elhunyt gimnazista osztálytársainak pszichológus segít feldolgozni az átélt tragédiát. Az őszi szünet és a munkaszüneti nap ellenére a tankerület és az iskola gyorsan lépett: már pénteken találkozhatnak a diákok a szakemberrel.

Varga Gábor, a Vajda János Gimnázium igazgatója adott új információkat szerkesztőségünknek a csütörtök délutáni halálos balesettel kapcsolatosan.

-Osztálykiránduláson a kalandparkban jártak a diákok. Ott iskolánk egyik tanulója egy balesetben életét veszítette. Egy másik tanulónk súlyosan megsérült a lábán. Rajta tegnap este műtétet hajtottak végre. Ma tájékozódtam az állapota felől: lényegesen jobban van a gyermek. Felröppent a hír egy másik sérültről. Egy gyermekünk sokkot kapott, őt a megfelelő vizsgálatok és rövid, átmeneti kezelés után szülei el tudtak vinni. Az iskola közössége megdöbbenten fogadta azt, ami jelen pillanatban feldolgozhatatlannak tűnik. Reggel rögtön elkezdtük annak szervezését, hogy az érintett osztályt tagjaival ma délután megkezdjük a beszélgetést pszichológus bevonásával. Este fél hatkor pedig egy néma megemlékezésre gyűlik össze az iskola közössége. Szeretnénk egy gyertyát gyújtani az elhunyt osztálytárs, a kedves barát és a szeretett tanítvány emlékére -mondta el lapunknak az iskola vezetője.

 

12.25

Volt tanítványát gyászolja a keszthelyi Egry József Általános Iskola

 

11.15

A Vajda János Gimnázium megható bejegyzésben búcsúzik diákjától

 

9:58

Információnk szerint a lába törött el annak a keszthelyi gimnazistának, aki megsérült a gyöngyösfalui kalandparkban. Úgy értesültünk, hogy a szombathelyi kórházban tegnap éjjel megműtötték. Érdeklődésünkre dr. Káldy Zoltán, a Markusovszky-kórház orvosigazgatója annyit mondott: a fiatal állapota kielégítő.

08:55

Csendes megemlékezést szerveznek a balesetben elhunyt keszthelyi gimnazista emlékére

Péntek estére csendes megemlékezést szerveznek a Vajda János Gimnázium tanulói a gyöngyösfalui kalandparkban elhunyt diáktársuk emlékére.

Lapunk megkereste Varga Sz. Gábort, a Vajda János Gimnázium igazgatóját, aki elmondta, hogy a balesetben egy másik diák megsérült. Őt a szombathelyi kórházba szállították a mentők, ahol megműtötték. Információink szerint a lábán vannak törések és a körülményekhez képest jól van.

A keszthelyi gimnazisták már a baleset napján is gyertyákat, mécseseket gyújtottak az iskola előtt, és péntek este fél 6-kor is csendes megemlékezést szerveznek elhunyt iskolatársuk emlékére.

Fotó: Jelenet a Keszthelyi Televízió videójából

2020.10.22.

20.51

Közleményt adott ki a rendőrség a baleset részleteiről

Egy keszthelyi fiatal életét vesztette.

 

A rendelkezésre álló adatok szerint 2020. október 22-én, 15 óra 30 perc körül egy, Gyöngyösfalu térségében található kalandparkban eddig tisztázatlan okok miatt kidőlt egy fa és elrántotta a fára erősített kötélpályát. Az eset során a kötélpályán tartózkodó 16 éves keszthelyi fiatal olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Két fiatalt pedig a Mentőszolgálat munkatársai kórházba szállítottak.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya – halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt – büntetőeljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.

 

17:43

Információink szerint egy keszthelyi iskolás csoport az érintettje a halálos kalandparki balesetnek Gyöngyösfaluban. A csoport a kötélpálya elején tartózkodott néhány méter magasságban, amikor a fatörzs, amire a pallók és a kötél rögzítve volt, kidőlt. Egy 15 éves fiatal olyan súlyosan megsérült, hogy azonnal, a helyszínen meghalt, esély sem volt a megmentésére, az élettel összeegyeztethetetlen sérülései voltak. Egy másik, 16 éves fiatalt a mentők súlyos sérülésekkel kórházba szállították. Úgy tudjuk, hogy többen is leestek, de ők nem sérültek meg.

Jelenleg tart a rendőrségi bűnügyi helyszínelés.

Fotók: Horváth Istvánné

17:15

Csütörtök délután súlyos baleset történt Gyöngyösfaluban, a kalandparkban. Információink szerint egy kirándulócsoport volt az egyik kötélpályán, amikor egy fatörzs kidőlt, amire a kötél is rögzítve volt, illetve pallók is voltak a törzs körül, mivel innét lehetett indulni az egyik pályán. Úgy tudjuk, hogy az áldozat 15 év körüli és csoportosan jöttek a kalandparkba. Jelenleg bűnügyi helyszínelés folyik.

Fotók: Horváth Istvánné

Ezek is érdekelhetik