Előadás

2021.10.19. 07:00

Emberi bestiák bűntudat nélkül – Doszpot Péter sorozatgyilkosokról tartott előadást Szombathelyen

A bárányok hallgatnak című thriller egyik jelenetének bejátszásával kezdődött Doszpot Péter volt gyilkossági főnyomozó és Antal Gábor szakpszichológus Emberi bestiák című elő­adása a Savaria moziban.

Merklin Tímea

AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ EMBERI BESTIÁK – BEPILLANTÁS A SOROZATGYILKOSOK VILÁGÁBA DOSZPOT PÉTER ÉS ANTAL GÁBOR ELŐADÁSA, 20211015, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Dr. Hannibal Lecter, az USA egyik leghíresebb sorozatgyilkosa alakját Sir Anthony Hopkins formálta meg, Jodie Foster pedig a fiatal FBI-nyomozót, aki rábírta a fogvatartott kannibál pszichiátert, segítsen elfogni egy másik sorozatgyilkost; Lecter a nő múltjának titkait és a félelmeit kérte cserébe. A vetített filmrészlet rámutatott: a pszichopata másodpercek alatt képes maga alá gyűrni a másik embert, olyan alárendelt viszonyt teremteni, amiben ő irányít.

Doszpot Péter elmondta: ez egy létező jelenség, a pszichopata manipulatív és dominanciára törekvő, szükséglete szerint. Win-win szituációban nem érzi jól magát, azonnal párharcot folytat a beszélgetésben. Antal Gáborral együtt bemutatták, milyen kritériumok alapján ismerhető fel ez a pszichopata személyiségtípus; ezek között volt a megbízhatatlanság, a bűntudat és a szégyen hiánya, a felületes báj, a személytelen szexuális élet, a gyengén integrált, nem tartós intimitás, a magas intelligencia és az erős kognitív képességek, ugyanakkor a belátás teljes hiánya, ami azt jelenti, hogy nem tanulnak a hibáikból.

Antal Gábor szakpszichológus. Fotó: Unger Tamás

Doszpot Péter a manipulatív tulajdonságukat emelte ki, és ezzel együtt azt, hogy a sorozatgyilkosok mindig „rajongótábort” építenek, akiket manipulálni tudnak. Öt fő csoportjuk van: a látnok, a küldetéstudatos, az élvhajhász, a profitorientált és a hatalom- ittas.

Arra a kérdésre, hogy mitől vonzó személyiségek a pszichopaták, az a válasz: az erő, a dominancia vonzó; akkor tudja valaki otthagyni a tekintélyszemélyt, ha „felnő”.

A hírhedt külföldi „emberi bestiákon” kívül szó esett két magyar sorozatgyilkosról is: Balogh Lajos százhalombattai rémről és Erdélyi Nándorról, a bolti sorozatgyilkosról, mindkettőjüknek négy áldozata volt.

Balogh Lajos antiszociális, agresszív magatartása mögött az áll, hogy súlyosan bántalmazott kisgyerek volt, az apja csecsemőkorától verte, a végigkínzott gyerekkor csúcsosodott ki a gyilkosságokban. A pszichopataviselkedés már gyerekként tetten érhető volt nála: nyolcéves volt, amikor majdnem halálra verte a kis unokaöccsét. Írt egy halállistát, amelynek első helyén az anyja szerepelt. Érdekes, hogy tetteit egy édesanyja korú női nyomozónak tárta fel.

Erdélyi Nándor a profito­rientált gyilkos típus volt. Doszpot Péter elmondta, hogy életének egyik legbizarabb ügye volt ez, mert annyira furfangosan megvezette őt. Erdélyi Nándor azzal jelentkezett a rendőrségen, hogy segíteni tud a Fenyő-gyilkosság felderítésében. Mindennap bejárt a rendőrségre, nézegette a bűnözők fényképeit, elmondta, hogy este itt és itt lesz találkozó, a rendőrök odarohantak, de persze nem volt ott senki.

Sokat jöttek-mentek az éjszakában, Nándi együtt ült velük a rendőrautóban, instrukciókat adott, hogy menjenek ide-oda, közben fizettek neki ezt is, azt is. Mozgatni tudta őket, mert a rendőrök örültek ennek a vékony szálnak is. Közben nyomoztak a bolti sorozatgyilkos után, de sikertelenül, mert semmi nyom nem volt. Felhívták az FBI-t segítségért, jött is négy profilalkotó, akik leírtak egy olyan karaktert, aki valószínűleg fel akarja venni a kapcsolatot a rendőrséggel, mert jelen akar lenni, és irányítani akar, és tudni akarja, hogy hol tartanak. Nándira illett mindez, de akkor még nem gyanakodtak rá. Egyik reggel azonban egy kolléga behozta egy albán férfi fotóját, aki Kiskunhalasról szökött meg a kiutasítottak szállásáról, boltokat raboltak ki egy bűntársával.

Doszpot felnézett, hoppá: az ember (Nándi) ott ült kint a másik irodában, és éppen nézegette az albán bűnözők képeit. Ekkor fordult a kocka: nem árulták el, hogy gyanakszanak rá, hanem elkezdték „dolgoztatni” Fenyő-ügyben, feladatokat szabtak ki neki, még telefont is kapott. Egy idő után azonban megérezte, hogy valami nem stimmel, és megpróbált elszökni Magyarországról, a déli határnál fogták el a kommandósok. Érdekesség, hogy előtte pizzát evett egy Doszpot elnevezésű pizzériában.

Kiemelt képükön: Doszpot Péter volt gyilkossági főnyomozó pályája egyik legbizarrabb ügyéről is beszélt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában