Gondatlan veszélyeztetés

2021.11.24. 16:00

Leszakadt egy gyerek ujja vége, új ítélet született egy Vas megyei fürdőben történt baleset ügyében

A Vas Megyei Főügyészség másodfokú ügyészségként sikeresen indítványozta az elsőfokú ítélet megváltoztatását, és mindkét vádlott bűnösségének megállapítását a maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult büntető ügyben.

vaol.hu

Hajdúszoboszló, 2019. január 3. Az év végi ünnepnapokon, adventkor, karácsonykor, szilveszterkor, újévkor telt házzal üzemelt a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. Aqua-Palace Élményfürdõje. Az új év elsõ napjaiban is tart a téli strandszezon, a 13 medencét napi 1400-1600, fõként orosz, ukrán, lengyel, román és magyar vendég keresi fel. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA / Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

A Sárvári Járási Ügyészség vádirata szerint a baleset 2015 júliusában következett be, amikor a sértett gyermek elindult kifelé a vízicsúszdához csatlakozó érkező medencéből, azonban megcsúszott a lába a lépcsőn, ezért megkapaszkodott a medence oldalfalának tetejébe. A sértett egyik ujja beszorult a medence hibásan kivitelezett oldalfalának visszahajló pereme és az oldalfal között maradt 1,5 cm széles résbe, majd amikor a sértett nem tudta visszanyerni az egyensúlyát és elesett, az éles perem leszakította az ujja végét – közölte a Vas Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a baleset azért következett be, mert a medence üzemi gyártását, majd helyszíni kivitelezési munkáit irányító és felügyelő vádlott nem gondoskodott a rés tömítéséről, míg az érkező medence biztonsági ellenőrzését végző vádlott úgy minősítette megfelelőnek a medencét, hogy a rést nem szüntették meg, ezért a medence nem felelt meg a biztonsági előírásoknak.

A Sárvári Járásbíróság elsőfokú bíróságként mindkét vádlottat felmentette a vád alól, mert nem látta bizonyíthatónak, hogy a rés nem volt kitömítve a medence átadásakor. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett a vádlottak bűnösségének megállapítása érdekében.

A Szombathelyi Törvényszék másodfokú bíróságként vegyész szakértőt rendelt ki a Vas Megyei Főügyészség indítványára. A másodfokú bíróság osztotta a főügyészség álláspontját az elvégzett bizonyítás eredménye alapján, és megállapította, hogy a vádlottak által elkövetett foglalkozási szabályszegések következtében a medence átadására úgy került sor, hogy elmaradt a rés tömítése, illetve a hiba felfedezése. A másodfokú bíróság ezért bűnösnek mondta ki mindkét vádlottat és pénzbüntetésre ítélte őket.

Az ítélet ellen a védelem fellebbezett felmentésért a Győri Ítélőtáblához, ezért az ítélet nem jogerős.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában