Frissen Vasból

2021.12.05. 17:30

Mikulásvonat indult Szombathelyről Celldömölkre

Szombaton délelőtt menetrend szerint 9.40-kor gördült ki a Celldömölkre tartó személyvonat a szombathelyi vasútállomásról. Más napokhoz képest azzal a különbséggel, hogy hozzákapcsolták az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület Mikuláskocsiját.

Tóth Katalin

20211204 Alpokalja Nagycsaládos Egyesület Mikulás vonatot indított Szombathelyről Celldömölkre, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Kilenc óra elmúlt már, amikor pirosruhás, pirosputtonyos, ősz szakállú alak tűnt fel a vasútállomás csarnokában. Előtte, elbújva a kíváncsi szemek elől, a vasútállomás utascentrumában az automata poggyászmegőrzőnél szedte rendbe a hosszú úton meggyűrődött ruházatát. Kettőt koppantott a botjával, máris gyerekek, családok gyűltek köré, akik mind a jöttét várták. A zsákjából csillogó szaloncukrot kapott mindenki. A bátrabbak énekkel, verssel köszöntötték.

Egy unikornis sapkás hároméves kislány, Molnár Zoé Hanna például cseppnyi elfogódottság nélkül zengette a Télapó itt van dalt, tapsot is kapott érte. Egy vépi család, Soósék is rá vártak. Míg hetedik osztályos Dani fiuktól megkérdezte a Mikulás, hogy tanult-e rendesen és hogy mi a továbbtanulási szándéka, addig a karon ülő ikrek, Viktória és Vivien megbabonázva nézték az ősz, sapkás szerzetet. A szombathelyi Pungor család is három gyerekkel érkezett a 17 éves Viktóriával, a 8 éves Dórával és a 14 éves Júliával – most először jöttek mikulásozni az egyesülettel.

Az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület minden évben szervez ünnepséget, új kezdeményezésük a Mikulásvonat, ami tavaly a pandémiás időszakban még nem tudott elindulni. Ajándékot minden tagjuk kap az idén is, de akik kedvet éreztek, azokat félnapos csoportos kirándulásra hívták a Szombathely–Celldömölkön vonalon. Hálásak a MÁV Zrt.-nek, amiért a társaságtól külön kocsit bérelhettek és fel is díszíthették azt, hogy jól érezzék magukat a gyerekek, hallottuk a helyszínen Görcz Gyula Csabától, az egyesület elnökétől és Molnárné Trifusz Andrea elnökségi tagtól.

Fotó: Cseh Gábor

A hangulatosan feldíszített vagonban két „rénszarvaslány” – Horváth Enikő és Kissné Filipár Márta –, és Márta férje, Kiss Aurél várta a gyerekeket és szüleiket, akik az állomás csarnokában annyira összebarátkoztak a nagyszakállúval, hogy vele együtt érkeztek a vonathoz az 5-ös vágányra. Hangos füttyszóra, a nagyszakállú jelzésére indult a vonat. Ajándékozás, pizzázás következett a folytatásban. A negyvenperces menetidő alatt tovább fogyott a Mikulás zsákjából a szaloncukor és jutott minden gyermeknek csomag is. Utána Celldömölkön üdítőt ittak és pizzát ettek – a Mikulás (civilben Racker Béla, aki szombaton debütált a szerepben) vendégei voltak mindannyian. A déli vonattal utazott vissza a csapat Szombathelyre. Mint megtudtuk, hagyományt szeretnének teremteni az alkalomnak. Jövőre lehet, hogy még több apróság érkezik majd, a Mikulás ugyanis arra kérte a gyerekeket, beszéljék meg a szüleikkel, hadd legyen még kistestvérük, mondván nagycsaládban élni nagyon jó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában