Összegzés

2022.10.03. 12:25

Vasban a tavalyi adatokhoz képest emelkedett a balesetek száma

Ahogyan azt megírtuk, országszerte megnövekedtek a személyi sérüléssel járó balesetek 2022 második negyedévében. Az elmúlt három évet tekintve idén volt a legtöbb ilyen baleset az országban. Megkerestük a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk, hogyan alakultak ezek a számok a megyében.

Bege Botond

Illusztráció

Forrás: VN-archív

Vas megyében január 1-jétől augusztus 31-ig összesen 329 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, tavaly ugyanekkor 288 ilyen jellegű közlekedési baleset történt. Ez 14 százalékos emelkedést jelent, országosan ez a szám csak 8,6 százalék. Annak ellenére, hogy a pandémia alatti évekhez képest emelkedett a balesetek száma, Vas megye közlekedésbiztonsági helyzete jónak mondható. Fontos hangsúlyozni, hogy a baleseti statisztikai adatok a pandémia előtti évekhez képest nem romlottak, sőt kis mértékben javultak.

A pandémia előtt az idei évhez hasonlóan alakult a személyi sérüléses balesetek száma. Vas megyében az elsődleges baleseti okok: a sebesség nem megfelelő alkalmazása, az elsőbbségi szabályok be nem tartása, a haladási és kanyarodási szabályok megszegése, a követési távolság be nem tartása. A személyi sérüléssel járó baleseteket legtöbb esetben a személygépkocsi-vezetők okozták.

A lakott területen kívüli főútvonalakon következett be több súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset, amelyek legfőbb okai megegyeznek a már említett okokkal.

Vas megyében az idén január 1-je és augusztus 31-e között összesen nyolc halálos kimenetelű közlekedési baleset történt, amely megegyezik a tavalyi év azonos időszakában történt halálos kimenetelű balesetek számával. A halálos balesetek száma nem nőtt az elmúlt évekhez képest, a 2018-as évben az év első nyolc hónapjában 15 halálos kimenetelű balesetben 18-an veszítették életüket.

Már említettük, a tavalyi év hasonló időszakához képest kedvezőtlenebbül alakultak a baleseti adatok Vas megyében, azonban a korábbi évekhez képest hasonlóan alakulnak a számok. Nézzünk néhány részletet! A január 1-jétől és augusztus 31-ig terjedő időszakban összesen 112 esetben volt a személyi sérüléses balesetek bekövetkezésének oka a sebesség nem megfelelő megválasztása. A tavalyi év azonos időszakában összesen 87 esetben volt a sebesség nem megfelelő alkalmazása a baleseti ok. A gyorshajtás így közel 34 százalékban volt a kiváltó ok Vas megyében, miközben országosan ez az arány csupán 29 százalék.

Mindebből levonhatjuk a következtetést, hogy a balesetek száma könnyedén csökkenthető lenne a gyorshajtás mellőzésével, illetve fokozott figyelemmel és előzékeny vezetési stílussal a közutakon.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában