Bíróság előtt

2022.11.11. 11:21

26 évvel ezelőtti gersekaráti emberölés: megtartották az előkészítő ülést - fotók, frissítve

Nem mondott le tárgyaláshoz való jogáról a gersekaráti emberölési ügyben megvádolt N. Zs. Péntek délelőtt tartották az ügyben az előkészítő ülést a Szombathelyi Törvényszéken.

vaol.hu

Forrás: Horváth Balázs

Zala megyei büntetés-végrehajtási intézetből állították elő a Szombathelyi Törvényszékre pénteken délelőtt N. Zs.-t, akit azzal vádolnak, hogy huszonhat évvel ezelőtt nyereségvágyból ölte meg a 84 éves Joli nénit. Az ügy nemcsak 1996 decemberében kavarta fel a helybelieket, hanem tavaly júliusban is, amikor a döglött aktaként számon tartott bűnesetnél nem várt fordulat következett be.

 Lapunk elsőként számolt be arról: huszonöt év után bilincs került a feltételezett elkövető kezére. Sokakat azért döbbentett meg az ügy fejleménye, mert a gyanúsítottat – ma már vádlottat – köztiszteletben álló, korábban rendőrként is dolgozó, kétgyermekes családapaként ismerték. A nyomozást ugyanakkor a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája folytatta le, a nyomozati iratok alapján pedig a Vas Megyei Főügyészség szeptemberben emelt vádat a negyvenes éveiben járó férfi ellen. Pénteken az előkészítő ülésen dr. Varga Roland tanácsvezető bíró kérdéseire a vádlott tisztán és egyértelműen válaszolt, a nyaka hátsó részén megjelenő széles, sötétvörös folt ugyanakkor belső, feszült állapotára engedett következtetni.

N. Zs. mindössze húszéves volt és információink szerint még a szüleivel élt, amikor Joli néni tragédiája bekövetkezett. Vassné dr. Szele Adrienn csoportvezető ügyész ismertette a Vas Megyei Főügyészség álláspontját: 1996 szeptemberében a fiatalember havi jövedelme negyven százalékkal esett, 32 ezer 463 forintról 13 ezer 140 forintra, amit pótolni akart. A vádlott tudta, hogy Joli néni aranyékszerek eladásával foglalkozik, így otthonában készpénzt és ékszereket is tartott. 

A vádlott 1996. december 18-án 2 és 17 óra között kereste fel Gersekaráton Petőfi utcai otthonában a 84 éves asszonyt, akit többször bántalmazott, majd megfojtott. Az ügyész által elmondottakból az is világossá vált: Joli néni a durva ütések miatt kiterjedt sérüléseket szenvedett, testén több helyen bevérzések nyomait találták. Az is kiderült: az apró termetű asszony támadójával szemben védekezett, az ügyész szerint ekkor sértette meg a vádlott bal kezének hüvelykujját. A vád szerint a férfi áldozata testét az udvari wc-be vitte, ott rejtette el, ötvenezer forinttal és 30 ezer forint értékű arannyal távozott a bűneset helyszínéről.

N. Zs. védőügyvédje, dr. Popgyákunik Péter az igazságügyi orvosszakértő ügyből való kizárását és a poligráfos vizsgálat felülvizsgálatát is indítványozta. Felhívta arra is a figyelmet: nyolc mondatos tényállásra és egy tanú – a poligráfos vizsgálat szakértőjének – meghallgatására alapozta a vádat az ügyészség. S a nyomozati iratokból az sem derült ki, pontosan mikor történt a haláleset. Kérte további tanúk beidézését, egyben felvázolta annak lehetőségét, hogy egy egyébként söprűkötésből élő testvérpár követhette el az emberölést: egyikük ugyanis 1996 decemberében aranyat akart eladni egy helybeli asszonynak, aki készpénzt is látott a férfinál. Vassné dr. Szele Adrienn úgy reagált: a nyomozati iratokban szereplő tanúk közül többen már nem élnek. A védőügyvéd által említett testvérpár esetében pedig korábban szakértő állapította meg: nem ők voltak az elkövetők.

Dr. Popgyákunik Péter ugyanakkor arról is szólt: N. Zs. egy-két nappal a tragédia előtt felsegítette az utcán eleső asszonyt, aki ekkor sértette meg ujját, így került DNS-e az áldozatra. N. Zs. végül az előkészítő ülésen hangosan jelentette ki: nem mond le tárgyalásról való jogáról.

Dr. Varga Roland tanácsvezető bíró így rövid szünet után ismertette: 2023. február 16-17-én kerül sor a büntetőper tárgyalására, amire a szakértőket is beidézik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában