Bűnmegelőzési nap

2023.04.12. 10:31

Vigyázat: megtévesztő sms-ek - mire figyeljünk?

Mi az a „smishing” és hogyan lehet elkerülni? – Április 12. a bűnmegelőzés napja.

Tóth Kata

Forrás: VN-archív

A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság szakemberei ezen a napon a bűnmegelőzés, ezen belül a vagyon elleni bűncselekmények megelőzésének fontosságára kívánják irányítani a figyelmet. A kategóriába tartozó jogsértések közül a lopás és a csalás fordul elő a leggyakrabban, ezért a prevenció szempontjából ezek kiemelt figyelmet érdemelnek.

Napjainkban az internet térhódításával párhuzamosan egyre többször találkozunk a kibertérben elkövetett bűncselekményekkel. Az áldozattá válás kellő körültekintéssel sok esetben megelőzhető – írják. A szakemberek a jeles nap alkalmából a csalás egyik fajtáját, az ún. „smishing” jelenségét és ennek megelőzési lehetőségeit kívánják fókuszba állítani.

A „smishing” kifejezés az angol „SMS” és „phishing”, vagyis az SMS és adathalászat szavak kombinációjából származik. A „smishing” olyan csalás, amelynél a csalárd szöveges üzenetek célja a személyes, pénzügyi vagy biztonsági információk megszerzése. A küldő megbízható forrásnak álcázza magát, és jellemzően egy bank képviseletében arra kéri a címzettet, hogy – fiókja ellenőrzése, frissítése, illetve újraaktiválása érdekében – nyisson meg egy hivatkozást, telepítsen egy alkalmazást, vagy hívjon fel egy telefonszámot. A hivatkozás hamis weboldalra mutat, a telefonszámon pedig egy csaló jelentkezik, akinek a célja olyan információk megszerzése, amelyek segítségével hozzáférhet az áldozat pénzéhez.

Kapcsoljon egyből, ne hagyja, hogy „lehalásszák” az adatait!

Ne kattintson kéretlen szöveges üzenetben érkezett hivatkozásra, mellékletre vagy képre!

Ha ismerős számról érkezik az SMS, az sem garancia arra, hogy megbízható.

Soha ne válaszoljon olyan SMS-re, amely a PIN-kódját, a banki jelszavát vagy bármilyen más biztonsági azonosító adatát kéri!

A számítógépére, illetve a telefonjára idegen személy kérésére ne telepítsen semmilyen alkalmazást!

Azonnal vegye fel a kapcsolatot a pénzintézetével, ha azt gyanítja, hogy smishing üzenetre válaszolva adta meg banki adatait!

Az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Bankszövetség, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Igazságügyi Minisztérium összefogásában megszületett „KiberPajzs” elnevezésű projekt honlapján (kiberpajzs.hu) – a pénzügyi tudatosság fejlesztése és a kiberbiztonsági kockázat visszaszorítása érdekében – a témához kapcsolódóan további információk találhatók.

Aki áldozattá vált, és úgy érzi, hogy támogatásra van szüksége, több módon is hathatós segítséghez juthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában