Ítélet

2023.06.23. 11:55

Még a börtönből sem hagytak fel a bűnözéssel: rabok károsítottak meg vasiakat is

A Kőszegi Járásbíróság az I. rendű és II. rendű vádlottat 5 rendbeli társtettesként elkövetett csalás bűntette és társtettesként elkövetett csalás vétsége miatt halmazati büntetésül, mint többszörös visszaesőket fejenként 2 év 6 hónap fegyházra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsáthatóak. A III. rendű vádlottat gondatlanságból elkövetett pénzmosás vétsége miatt 150.000 forint pénzbüntetésre ítélte és vele szemben 211.359 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. Kötelezte továbbá egy esetben a III. rendű vádlottat egyetemlegesen, míg a többi esetben az I. rendű és II. rendű vádlottakat egyetemlegesen a bejelentett polgári jogi igények megfizetésére.

vaol.hu

Forrás: Pixabay

Az I. rendű és II. rendű vádlottak 2021 októberében zárkatársak voltak a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben, ahová ismeretlen módon becsempésztek egy telefonkészüléket. A vádlottak megállapodtak abban, hogy annak érdekében, hogy az I. rendű vádlott hozzátartozóin segíteni tudjanak a telefon felhasználásával pénzt csalnak ki a sértettektől úgy, hogy a II. rendű vádlott véletlenszerűen kiválasztott telefonszámra indított hívások során magát egy mobiltelefon szolgáltató munkatársának adja ki, s arról tájékoztatja a sértetteket, hogy nyereményjátékon vettek részt, amelyen értékes mobiltelefon készüléket és pénz nyertek, azonban ahhoz, hogy a nyereményt átvegyék, egy technikai jellegű adategyeztetést kell elvégezni - tájékoztat hivatalos oldalán a Szombathelyi Törvényszék. 

A II. rendű vádlott az adategyeztetésnek nevezett folyamat során arra kérte fel a sértetteket, hogy a sértettek számlavezető bankja által készített, s a sértettek által a mobiltelefonjukra telepített applikációba (e-bank/netbank) lépjenek be, majd a pénz átutalás folyamatán különböző megtévesztő utasításokkal úgy vezette végig őket, hogy a sértettek minden, utaláshoz szükséges adat megadását követően az I. rendű vádlott által megadott bankszámlaszámra utaltak különböző összegeket.

Az I. rendű vádlott megszerezte a III. rendű vádlott – aki az I. rendű vádlott egykori élettársának édesanyja, s gyermekének nagyanyja – által kezelt bankszámla és egy tanú – aki az I. rendű vádlott lánya élettársának testvére – javára vezetett bankszámla számait, majd a bűncselekmények elkövetése során a megtévesztett sértettek ezekre a bankszámlákra utalták a tőlük kicsalt pénzösszegeket.

Az I. rendű és II. rendű vádlottak a fenti módszerrel, jogtalan haszonszerzés végett a nyereményjáték és az adategyeztetés vonatkozásában a sértetteket tévedésbe ejtették, céljuk a véletlenszerűen kiválasztott és felhívott sértettek pénzének megszerzése volt, a sértetteket különböző összegek átutalására bírták rá, s ezzel számukra kárt okoztak az alábbiak szerint:

A fenti módszerrel -így például- 2021. október 6. napján az I. rendű és a II. rendű vádlottak felhívtak egy büki lakost, majd a II. rendű vádlott – álnéven, egy szolgáltató munkatársaként bemutatkozva – közölte a sértettel, hogy a telefonszáma egy sorsoláson vett részt, melyen nyert egy iPhone 7 típusú mobiltelefon készüléket és 150.000 forintot. A II. r. vádlott ekkor arra kérte a sértettet, hogy a beazonosításban vegyen részt, amelynek keretében felkérte, hogy mobilbankjába lépjen be, majd az átutalás menüpontban a vádlott által adott utasítások alapján 150.000 forintot utalt el a sértett bankszámlájáról a vádlott által megadott bankszámlára. A sértett ezt követően kifogásolta az utalás megtörténtét, mire a vádlott közölte vele, hogy az átutalt összeget letétbe vette, azt visszautalja, a nyereményt pedig kiutalja, azonban ehhez még egyszer végig kell menni az utalási folyamaton. Ezt követően a sértett a vádlott által adott újabb utasítások alapján ismét 150.000 forintot utalt el a bankszámlájáról a vádlott által megadott bankszámlára.

A vádlottak célja a sértett pénzének megszerzése volt, azaz a vádlottak jogtalan haszonszerzés végett a nyereményjáték és az adategyeztetés vonatkozásában tévedésbe ejtették a sértettet, amellyel mindösszesen 300.000 forint csalási kárt okoztak a sértettnek, amely kár nem térült meg.

A III. rendű vádlott 2021. október 6. napját megelőző – pontosabban meg nem határozható időben – a lánya bankszámlájának adatait az I. rendű vádlott kérésére a rendelkezésére bocsátotta, mivel az I. rendű vádlott azt ígérte neki, hogy arra egy barátján keresztül pénzösszegeket fog utalni annak érdekében, hogy abból a III. rendű a vádlott az unokáját, az I. rendű vádlott gyermekét segítse.

Az I. rendű és II. rendű vádlottak a bűncselekmények elkövetésekor a III. rendű vádlott által megadott, s az általa kezelt bankszámla adatait használták fel, s a sértettek a tőlük kicsalt összegeket erre a bankszámlára utalták el. A III. rendű vádlott az utalásokat követően az általa kezelt bankszámlára érkező pénzösszegeket felvette, majd azt a családja megélhetésére fordította.

A III. rendű vádlott a fenti magatartásával, nevezetesen azzal, hogy a bankszámláját az I. rendű és a II. rendű vádlottak által elkövetett büntetendő cselekményből származó pénz átutalásához rendelkezésre bocsátotta, majd az átutalt összeget felvette, a pénz eredetének elfedése vagy elleplezése céljából azt elrejtette, azonban mivel nem tanúsította a tőle elvárható körültekintést és figyelmet, ezért gondatlanságból nem tudott arról, hogy az általa kezelt bankszámlára érkező pénzösszegek bűncselekmény elkövetéséből származnak.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg az I. és a II. r. vádlott és védőik a szabadságvesztés tartamának enyhítése érdekében fellebbezést jelentettek be, míg a III. r. vádlott vonatkozásában az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában