Ítélet

2023.07.04. 10:54

Totálkáros autót vett a neten, kifizetni azonban már nem állt szándékában

Szombathelyi Törvényszék

Illusztráció!

Forrás: Pixabay

A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésén, kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt 45 nap elzárásra ítélt egy büntetett előéletű férfit. Kötelezte továbbá 85.000 forint kártérítés megfizetésére - írja a Szombathelyi Törvényszék oldala.
A tényállás szerint a vádlott 2022. augusztus 25. napján 19 óra körül a sértett sárvári lakóházához ment abból a célból, hogy a sértett magyar forgalmi rendszámú, baleset következtében gazdasági totálkárossá vált, egy internetes oldalon 85.000 forint vételáron eladásra hirdetett Renault Clio típusú személygépjárművét elszállítsa. A vádlott a sértettel abban állapodott meg, hogy az autót megvizsgáltatja, majd ennek függvényében dönt a vásárlási szándékáról. A vádlott trailer segítségével elszállította a sértett gépkocsiját, másnap közölte a sértettel, hogy azt megvásárolja, azonban a szóbeli megegyezést követő napokban a sértett telefonos megkeresései alkalmával kifogásokat keresett, folyamatosan ígérgetett, hitegette a sértettet, s a mai napig nem egyenlítette ki az autó vételárát, illetve a személygépkocsit sem juttatta vissza a sértett részére, és az nem is volt fellelhető a birtokában a nyomozás során lefolytatott kutatás foganatosításakor. A vádlott mind a fizetési készsége, mind a fizetési hajlandósága tekintetében megtévesztette a sértettet, mivel már eleve nem állt szándékában a gépkocsi ellenértékének megfizetése, és cselekményével 85.000 forint kárt okozott a sértettnek, amely nem térült meg.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott enyhébb büntetési nem kiszabásáért jelentett be fellebbezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában