Időjárás

2023.08.04. 18:34

Villámárvizek Vasban: miért fontos a csapadékvíz-elvezető árkok rendszeres karbantartására?

Az elmúlt napok esős időjárása miatt több alkalommal riasztották a tűzoltókat pincékben, udvarokban felgyülemlett csapadékvíz eltávolításához. Volt, ahol házakat veszélyeztetett az esővíz, Szentpéterfán pedig villámárvíz alakult ki.

Vaol.hu

Forrás: vas.katasztrofavedelem.hu

Csütörtök este és pénteken hajnalban lehullott nagy mennyiségű eső következtében a reggeli órákban Szentpéterfára riasztották a körmendi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltókat felgyülemlett esővíz eltávolításához. A körmendi hivatásos tűzoltók a helyszínen megállapították, hogy a Szabadság és a Kossuth utcákban villámárvíz alakult ki. Az egységek homokzsákokat töltöttek és helyeztek el a házak bejáratához, megelőzve, hogy az esővíz elérje az ingatlanokat. Magyarnádalján is megteltek a csapadékvíz-elvezető árkok, az esővíz az egyik ingatlan udvarára is befolyt. A szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói homokzsákokat töltöttek és helyeztek el az ingatlannál. Szombathelyen, a Külső Nárai út egyik családi házának garázsában húsz centiméter magasan állt az esővíz. A város hivatásos tűzoltói szivattyúval távolították el a csapadékot a helyiségből -írja a vas.katasztrofavedelem.hu.  

Az elmúlt évek során megváltozott időjárási körülmények egyre inkább ráirányítják az emberek figyelmét a megelőzés és az öngondoskodás fontosságára. A csapadékos időjárást szárazabb napok követik majd, ami pedig lehetőséget biztosít arra, hogy ellenőrizzük a vízelvezetőket és tegyünk azért, hogy a tisztán tartásával a hevesebb esőzések által érkező nagy mennyiségű csapadék is könnyen elvezethető legyen. 

A korábbi évtizedekre nem jellemző heves esőzések egyre gyakrabban okoznak villámárvizeket, illetve a településeken végigzúduló csapadékáradatot. A korábbi években több alkalommal is előfordult, hogy néhány óra alatt akár egy havi átlagos csapadékmennyiség is lezúdult, melyet képtelenek voltak elvezetni az érintett települések belterületi csapadékvíz elvezető rendszerei.

A heves esőzések által okozott károk elkerülhetők vagy jelentősen mérsékelhetők, ha a vízelvezető rendszereket folyamatosan karbantartjuk. Különösen fontos ez hirtelen kialakuló nagy mennyiségű csapadékkal járó záporok, zivatarok esetén. 
Az írás folytatása itt található >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában