Elfogás

2023.09.20. 09:08

Kriptovalutába bújtatott bűnös milliárdok - Titkos módszerekkel is nyomozott a NAV

Hárommilliárd forintnyi ÁFA befizetését csalta el egy hazai bűnszervezet. A törvénytelen hasznot kriptovalutába menekítették. A termékeny őszelőn egyszerre 28 helyszínen csaptak le a MERKUR kommandósai és a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói.

Vaol.hu

Forrás: VN-archív

A bűnszervezet tagjai az Európai Unió több tagállamából nettó áron szereztek be okostelefonokat, tableteket, napelemeket és egyéb elektronikai eszközöket. Párhavonta cserélt, strómanok vezette “bukócégek” beiktatásával kerülték el a termékimport utáni áfa megfizetését, így kedvező áron tudták az elektronikai eszközöket értékesíteni a különböző nagykereskedéseknek és viszonteladóknak.

Az EU-ból importált infokommunikációs eszközök fiktív számlázási láncolaton keresztül történő értékesítésével, több mint 3 milliárd forint áfa befizetését spórolták meg. A bűnszervezet vezetője a bűncselekmény elkövetéséből származó vagyonát kriptovalutába, valamint egy annak kereskedelmével foglalkozó weboldalba, és egy nagy teljesítményű, kriptobányászatra használt számítógépbe fektette, de jutott pénze többféle, általa rendszeresen fogyasztott kábítószer vásárlására is - közölte a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.

 A NAV nyomozói titkos szolgálati módszerekkel és eszközökkel már régóta nyomon követték a komplett elkövetői kör ügyleteit, a precíz felderítőmunka készítette elő a markánsabb hatósági fellépést. A nyugat-dunántúli nyomozók egy nap alatt 28 helyszínen csaptak le, a bűnszervezet vezetőjét a NAV MERKUR bevetési egysége fogta el. A különleges egység dinamikus és ellentmondást nem tűrő intézkedésére azért volt szükség, hogy a későbbi gyanúsított ne tudja a birtokukban lévő kriptovalutát megsemmisíteni, “elrejteni”, valamiképp megakadályozni annak lefoglalását. A pénzügyőrök a speciális szaktudással rendelkező bűnügyi és IT munkatársaik segítségével a helyszíneken felkutatták a fizikális és virtuális kriptovaluta-pénztárcákat, majd az azokon tárolt többféle, összesen 1 millió amerikai dollárt, azaz közel 420 millió forintot érő kriptovalutát a NAV külön erre a célra létrehozott kriptovaluta-pénztárcájába helyezve foglalták le. A fináncok a virtuális bankók mellett napelempaneleket és hozzájuk tartozó invertereket, gépjárműveket, készpénzt vontak el a bűnbandától, valamint ingatlanokat és bankszámlákat zároltak, több mint fél milliárd forint értékben.

 A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt folytatott nyomozás során a pénzügyőrök a bűnszervezet két tagját őrizetbe vették, a Győri Járásbíróság a napokban elrendelte letartóztatásukat. Harmadik társukat közvetlen Tunéziából hazajövet, rögtön a repülőétéren fogták el. Azóta a bíróság őt is letartóztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában