Elítélték

2023.10.03. 10:57

Árokba hajtott, majd elszaladt a 17 éves embercsempész Náraiban

A Szombathelyi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében a csempészett személy sanyargatásával, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt, valamint cserbenhagyás vétsége miatt 1 év 6 hónapfiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztésre, és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy holland-szír kettősállampolgárságú, 17 éves, fiatalkorú férfit.

Vaol.hu

Forrás: Pixabay

A vádlott – egy ismeretlenül maradt személy megbízását elfogadva – arra vállalkozott, hogy a szerb-magyar határon – a jogszabályok megszegésével, beutazási és tartózkodási engedély nélkül – Magyarországra érkező személyeknek segítséget nyújt az osztrák-magyar határ jogellenes átlépésében. A vádlott részére ismeretlen társa átadott egy tehergépkocsit, majd azt az éjszakai órákban Magyarország déli határszakaszának közelébe vezette. A szerb-magyar határ mellett lévő erdős területen a tehergépkocsi rakterébe felvett 16 - köztük 3 kiskorú - Magyarországra jogellenesen érkező, magukat szír állampolgárnak valló személyt, hogy őket meg nem engedett módon Ausztriába juttassa.
A vádlott a gépkocsi zárt, személyszállításra alkalmatlan rakterében összezsúfoltan szállított személyekkel a Kecskemét-Bábolna-Ölbő útvonalon haladva Ausztria irányába indult, miközben ismeretlen társa néhány kilométerrel előtte haladt, hogy egy esetleges rendőri intézkedést időben jelezhessen a fiatalkorú terhelt felé. 
A tehergépkocsit Náraiban egy megkülönböztető fény- és hangjelzést használó rendőrségi szolgálati gépkocsiból rendőri ellenőrzés alá kívánták vonni, a vádlott a rendőri jelzésre azonban nem állt meg, ehelyett gyorsított, majd a menetiránya szerinti jobb oldali útpadkán keresztül az útárokba hajtott, ahol egy bokornak ütközve állt meg. A baleset során személyi sérülés ugyan nem történt, de annak közvetlen veszélye fenn állt. A vádlott – miután a gépkocsi az árokban megállt – kiszállt, majd anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a baleset során megsérült vagy egyébként segítségnyújtásra szoruló személy van-e, elfutott, majd néhány órával később a helyszín közelében elfogták. A szállítás körülményei és a hely szűke a szállított személyeknek az átlagosat jelentősen meghaladó testi-lelki szenvedést, gyötrelmet okoztak.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott, a vádlott ügygondnoka és a vádlott védője is tudomásul vették, a döntés jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában