Vádemelés

2023.11.03. 07:29

Bűnszervezet rendőrkézen - Vasban is dolgozott a milliárdos összeget elcsaló bűnbanda

A Vas Vármegyei Főügyészség vádat emelt annak a bűnszervezetnek a tagjaival szemben, akik háromszintű csalárd számlázási láncolatot működtettek, és ezzel több mint egymilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Vaol.hu

Forrás: Pixabay

A vádirat szerint a hat főből álló bűnszervezet egy olyan cégcsoportot hozott létre, mely stróman ügyvezetők nevén lévő gazdasági társaságokból állt. A cégcsoport keretében a vádlottak 2018 és 2020 között az Európai Közösség területéről ún. missing trader („eltűnő kereskedő”) társaságok nevében színlelt ügyletekkel szerezték be az árut. Mivel a közösségi árubeszerzések számláin nincs áthárított áfa, így előzetesen felszámított adóval nem csökkenthető az áfafizetési kötelezettség, ezért a bűnszervezet tagjai többszintű számlázási láncolaton keresztül keltették azt a látszatot, hogy a megvásárolt áruk nem közvetlenül az Európai Közösség területéről, hanem közvetítőkön keresztül magyarországi székhelyű cégektől kerültek beszerzése. A vádlottak a fiktív számláknak a könyvelésekben való rögzítésével, és az utánuk levonható áfának az időszaki áfabevallásokban való szerepeltetésével csökkentették jogosulatlanul az áfafizetési kötelezettséget.

 A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-Dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói széleskörű nyomozást folytattak, melynek keretében lefoglaltak több mint 700 millió forintot is.

A Vas Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat összesen 13 vádlottal – a bűnszervezet irányítójával, a haszonhúzó, közvetítő és missing trader cégek ügyvezetőivel, tényleges irányítóival, pénzügyi vezetőivel és a könyvelőkkel, továbbá a stróman ügyvezetőkkel és a hamis cégiratokat szerkesztő ügyvédekkel – szemben.

 A főügyészség a bűnszervezet tagjaival szemben végrehajtandó fegyházbüntetés, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás kiszabására, valamint vagyonelkobzás elrendelésére, a strómanokkal szemben pedig pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, a vádlottak büntetőjogi felelősségéről – a lakóhelyük szerint illetékes –Székesfehérvári Törvényszék fog dönteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában