Horogkeresztes zsebkése volt

2023.11.24. 08:46

Ítéletet hozott a bíróság a kapuvári diákról, aki halállistát írt és osztálytársa megölésével fenyegetőzött

Két és fél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék csütörtkön azt a 17 éves kapuvári diákot, aki tavaly halállistát készített és neonáci csevegő csoportba azt írta, hogy megöli osztálytársát.

Vaol.hu

Forrás: kisalfold.hu

Két és fél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék csütörtkön azt a 17 éves kapuvári diákot, aki tavaly halállistát készített és neonáci csevegő csoportba azt írta, hogy megöli osztálytársát. A fiatalkorú vádlott mindent beismert, lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így az előkészítő ülésen jogerős döntés született. M. Roland tavalyi őrizetbe vétele után bűnügyi felügyelet alá került, felfüggesztették az iskolai jogviszonyát. Nincsenek tervei a jövőre nézve a jogosítvány megszerzésén kívül - írja a kisalfold.hu.

A vádirat szerint a 17 éves M. Roland, az egyik kapuvári iskola tanulója volt és többször tett rasszista kijelentéseket: elsősorban egyes népcsoportokról.

Egyik osztálytársa rászólt már a fiúra, hogy mellőzze ezeket, mert azok őt zavarják. Ha nem fejezi be, megüti. A vádlott 2022. tavaszától még nagyobb érdeklődéssel lett a történelem, a II. világháború, Hitler és a nácizmus eszméi felé. Tavaly szeptemberben ilyen témájú könyveket és jelképeket vásárolt az internetről, valamint egy fekete, 8 centiméter pengehosszúságú kinyitható zsebkést, amelynek markolatán karcolt horogkereszt látható. A bicskát rendszeresen az iskolatáskájában tartotta. 

M. Roland tagja volt több olyan csevegő csoportnak is, amelyek II. világháborús témákkal foglalkoznak. Elsősorban a feltett háborús videókat nézegette. Hasonló érdeklődésű ismerőseinek az iszlám állammal kapcsolatos videókat is küldött és mutogatott, időnként olyat, amelyekben lefejeztek embereket. A 17 éves fiú többször annak is hangot adott, hogy a videón látottakat ő is megcsinálja az általa elítélt, különböző vallású és származású emberekkel. 

A kapuvári diák készített egy „halállistát” iskolai mészárláshoz, amelyen osztálytársai, tanárai szerepeltek. A fiatalkorú az mondta az egyik osztálytársának, hogy sorozatgyilkos szeretne lenni. Ezt követően a mobilján keresztül nemzetközi szélsőjobboldali, neonáci csoportban írt angol nyelven. A „párbeszédekben” előrevetítette, hogy megöli osztálytársát és megpróbál erről felvételt is készíteni. 

A brit rendőrség tájékoztatta a Terrorelhárítási Központot M. Roland bejegyzéseiről, ezután lecsaptak a vádlottra és családjára Kapuváron, ahol házkutatást is tartottak.

Mivel a vádirattal megegyezően beismert mindent a fiatal, a bíróság egyetértett az ügyészség mértékes indítványával, ami másfél év fiatalkorúak fogháza, két és fél év próbaidőre felfüggesztve. Beszámítják az őrizetet és a bűnügyi felügyeletet. A tinédzsert kötelezték arra, hogy legalább egy évig pszichoterápiás kezelésen vegyen részt, valamint kirendeltek mellé egy pártfogót, akivel havi szinten tartania kell a kapcsolatot. Az ítéletben szerepel az is, hogy a vádlottnak írnia kell egy esszét világnézeti kérdéseiről, lelkiismereti és vallási szabadságról.

M. Roland elmondta, hogy jó kapcsolatot ápol a szüleivel és egyetemista nővérével, valamint kisöccsével. Az eset óta nem keresik a barátai, a szakács szakmája is félbe maradt. - A szüleim elmondták, hogy amit tettem nem helyes, de támogatnak és szeretnek - mondta a fiú. Jelenlegi pártfogója beszámolójából az is kiderült, hogy a vádlott el akar költözni Kapuvárról, ha vége az ügyének.

Viszont még nem tudja mit kezdjen az életével, dilemmázik, hogy továbbtanuljon vagy dolgozni kezdjen. Az elmúlt egy évet otthon töltötte, segített a ház körüli teendőkben, az állatok ellátásában és a főzésben. Emellett csak videójátékokon játszott.

A pszichiáteri szakvélemény szerint zárkózott, szorongó típus, nehezen ismerkedik. Kevésbé fejlett erkölcsi és érzelmi szinten van társaihoz képest. Védője szerint egy meggondolatlan fiatal, aki beismerte és megbánta tettét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában