Elrakták a pénzt

2023.12.06. 17:30

A Savaria mozi jegypénztárosaiként sikkasztottak, elítélték őket - fotók

Ítélet született abban a büntetőügyben, aminek vádlottjai a Savaria mozi pénztárosaként több, mint 7000 mozijegyet eladtak, a pénzt pedig zsebre rakták.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

Üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt indult büntetőügy, a Szombathelyi Járási Ügyészség márciusban emelt vádat a két nővel szemben. 

Sokáig nem tűnt fel senkinek, hogy a bevételből tűnik el

 Mindketten jegypénztárosként dolgoztak a Savaria Filmszínházban, sokáig senkinek sem tűnt fel, hogy a bevételből rendszeresen tűnik el pénz. A vádirat szerint az első rendű vádlott 5,8 millió forintot sikkasztott el. Több, mint 5700 jegyet adott ki úgy, hogy a pénzt nem tette a kasszába. Üzletszerűen és hosszú éveken át - 2018 és 2022 között - végezte a tevékenységét. Míg a másodrendű vádlott 2018-2019-ben 1500 jegy vételárát, több, mint 1,6 millió forintot tartott meg.

A visszaélésre 2022 elején derült fény, amikor elvégezték a pénzügyi átvilágítást – tudtuk meg még márciusban Horváth Zoltán, a Savaria Filmszínházat üzemeltető Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont Nkft. ügyvezető igazgatójának válaszából.

Mindkét vádlott beismerte bűnösségét

A Szombathelyi Járásbíróságon dr. Nárai József bíró a szerdai tárgyaláson elmondta, mindkét vádlott teljes beismerő vallomást tett és mostanra mindketten megtérítették a teljes kárt. A Szombathelyi Járási Ügyészség képviseletében dr. Asbóth László ügyész emiatt is és mert a vádlottak végig együttműködőek voltak, enyhébb büntetés kiszabását indítványozta.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Nehéz élethelyzet miatt választották a rossz utat

Megtudtuk, az első rendű vádlott és egyik családtagja több hitelt vett fel azért, hogy rendezni tudja az önkormányzati társaság felé az okozott kárt, jelenleg is dolgozik nyugdíj mellett. Nehéz élethelyzetben volt, amikor mindez történt.

A másodrendű vádlott könnyeivel küszködve, megtörten szólalt meg az utolsó szó jogán: - Nagyon sajnálom és nagyon bánom már, amit tettem - mondta el-elcsukló hangon a fiatal lány, aki a történtekkor egyetemi tanulmányai mellett fizetős képzésre járt. Megélhetését, az albérlet költségeit is finanszíroznia kellett, szülei nem tudták támogatni. A családtagoktól és ismerősöktől kapott kölcsönöket a vártnál előbb kellett törlesztenie, s nem látott más kiutat… 

A moziban korábban diákként dolgozott, majd határozott idejű szerződést kötöttek vele: előbb négy, majd hat órában foglalkoztatták. Emiatt nem volt hitelképes, nem tudott kölcsönt felvenni váratlan költségei fedezésére. - Tudom, hogy a lehető legrosszabb döntést hoztam meg, de nagyon rossz állapotban voltam lelkileg is – hallottuk a lánytól, akinek ekkor autoimmun betegsége is felerősödött. Azóta új életet kezdett, rendezte körülményeit – tudtuk meg.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Súlyosbító körülmény: folytatólagosan követték el

Rövid szünet után dr. Nárai József ítéletet hirdetett: folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében mindkét vádlottat bűnösnek mondta ki a Szombathelyi Járásbíróság. Az elsőrendű vádlottra 1 év 9 hónap börtönbüntetést, 2 év próbaidőre felfüggesztve és 200 ezer forint pénzbüntetést róttak ki. A másodrendű vádlott enyhébb büntetést kapott: 6 hónap börtönbüntetést, amit 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztettek. Továbbá 100 ezer forint pénzbüntetést kell még fizetnie. - Más is kerül nehéz élethelyzetbe, és nem követ el bűncselekményt, főleg nem ilyet – ezt is hangsúlyozta a bíró, aki súlyosbító körülményként említette, hogy bizalmi álláshelyen folytatólagosan és üzletszerűen követték el a bűncselekményt. Enyhítő körülményként vették figyelembe a vádlottak bűntetlen előéletét, beismerő vallomását, az azóta eltelt hosszú időt és azt, hogy a kárt teljes mértékben megtérítették. Az ügyész és a védőügyvédek tudomásul vették az ítéletet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában