Tippek

2024.01.31. 10:19

Így óvhatja meg magát az online csalóktól - Fontos tanácsok a vasi rendőröktől

De akkor sem, ha nem elég óvatos és bedől a csalóknak. Legyen óvatos, ne döntsön elhamarkodottan! Az online csalások megelőzésének érdekében többek között ezekre hívja fel a figyelmet a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Vaol.hu

Forrás: MW-archív

Lassan indul a 2024-es turisztikai szezon, megkezdődnek a tavaszi pihenések vagy akár már a nyaralások lefoglalása. Egy szombathelyi lakos is lefoglalta szállását egy online oldalon keresztül. A művelet véglegesítésénél a bankkártyaadatait is meg kellett adni fedezetként. Terhelés nem történt a kártyájára, mivel az csak egy hónappal később volt esedékes - írja hivatalos oldalán a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság. 

Két hét múlva azonban kapott egy értesítést angol nyelven a felületen létrehozott fiókján belül, amely látszólag a szállásadótól érkezett. Tájékoztatták, hogy nem tudták a bankkártyát megterhelni, ezért hozzon létre egy online fizető rendszerben fiókot, majd az ott kapott bankkártyaadatokat adja meg az e-mailben küldött linken keresztül. Leírták, ha nem teszi meg 24 órán belül, törölni fogják a foglalását. A férfi ennek sajnos eleget tett, mivel nem akarta veszni hagyni utazását, így azonban a csalók azonnal leemelték a számlájáról a pénzt. Amikor utólag felvette a szállásadóval a kapcsolatot, ők tájékoztatták, hogy az üzenetet nem ők küldték és pénzt sem vontak le tőle.

  • Szinte minden esetben jellemző, hogy a csalók gyors cselekvésre szeretnék rávenni az áldozatukat, ezért mindig legyen gyanakvó, ha sürgető hangvételű üzenetet kap!
  • Ne feledje, ha online foglal, fizetés előtt közvetlenül a szállásadóval egyeztessen!
  • SMS-ben, e-mailben küldött linkre soha ne kattintson!

Ha sikerrel jártak a csalók, azonnal vegye fel a kapcsolatot bankja ügyfélszolgálatával, az online foglalási irodával, a szállás üzemeltetőjével és tegyen feljelentést a rendőrségen!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalók felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat kiberpajzs.hu oldalon szerezhet további hasznos információkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában