Brutális elkövetési mód

2024.01.10. 12:12

Sokkolót, baseball ütőt is használtak a séi rablásoknál - Letartóztatták a két szombathelyi elkövetőt - videó, fotók - frissítve

Brutális elkövetési móddal rabolt ki egy séi magánházat előbb nyáron, majd december elején az a két fiatal, akiket az elmúlt napokban fogtak el a TEK bevetési egységei, a Készenléti Rendőrség Szombathelyi Bevetési Alosztályának járőrei és a Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai. A Szombathelyi Járásbíróság szerdán elrendelte mindkét elkövető letartóztatását, akiknek vasi bűnlajstroma várhatóan tovább fog gyarapodni.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

Frissítés!

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte a séi rablásokkal gyanúsított elkövetők letartóztatását - erősítették meg szerdán bírósági közleményben. 

"A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte annak a két jelentős értékre, felfegyverkezve, társtettesként elkövetett rablás bűntettével gyanúsított férfinek a letartóztatását, akik a megalapozott gyanú szerint több alkalommal is betörtek egy séi lakos otthonába, őt bántalmazták, megkötözték, tőle jelentős értékben készpénzt, valamint aranyékszereket, mobiltelefont, bankkártyát és iratokat tulajdonítottak el" - közölte a Szombathelyi Járásbíróság szerdán közleményben. 

Jelentős készpénzzel távozhattak a nyáron

Abból azt is megtudtuk: tavaly augusztusban a séi sértett 37 millió 800 ezer forint készpénzt adott át a gyanúsítottaknak. A bántalmazás során a séi lakos nyolc napon belül gyógyuló, könnyű testi sérüléseket szenvedett. 

A második esetnél, december 5-én 23 óra 30 perc körüli időben ugyanannál a séi háznál a bejárati ajtó üvegét betörve, majd az ajtót kinyitva hatolt be a két szombathelyi elkövető.

Hiába akart segítséget kérni a sértett, visszahúzták a házba

"Ekkor a sértett észlelve a házba történő erőszakos behatolást, a hátsó ajtón keresztül az udvarra menekült, azonban a gyanúsítottak a sértett után mentek, a segítségért kiabáló sértettet a kezénél és a lábánál megragadták, majd a házba visszahúzták, majd a sértettet egy baseball ütővel és ököllel több alkalommal megütötték, folyamatosan további bántalmazással fenyegették, majd a sértett kezeit egy ragasztószalaggal hátra kötötték, és a száját is leragasztották.  A gyanúsítottak a sértett pénztárcáját – a benne lévő 30 ezer forint készpénzzel, bankkártyával, a sértett személyi igazolványával, lakcímkártyájával, TB- és adókártyájával és vezetői engedélyével együtt – a táskájából kivették, valamint a sértett – tartva a további bántalmazástól - mintegy 4 millió forint értékű aranyékszert is átadott a gyanúsítottaknak. A sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló, könnyű testi sérüléseket szenvedett el" - olvasható a Szombathelyi Járásbíróság közleményében. Abból azt is megtudtuk, ezután az egyik szombathelyi belvárosi bankautomatánál az egyik gyanúsított még 250 ezer forintot levett a sértett bankszámlájáról. 

Fennáll az elrejtőzés, szökés veszélye

"A Szombathelyi Járási Ügyészség indítványozta a gyanúsítottak letartóztatását, mivel a megalapozott gyanú tárgyát kiemelkedő tárgyi súlyú cselekmény – öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés – képezi, így megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak megszöknének, elrejtőznének. Továbbá az is megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadon bocsátása esetén a bizonyítást összebeszéléssel és az ügy további tanúinak jogellenes befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszköz megsemmisítésével megnehezítenék vagy meghiúsítanák" - áll még a bírósági közleményében. 

Korábban írtuk:

A rendőröket is meglepte az a brutális és kegyetlen elkövetési mód, amit az elkövetők a rablás során a sértettel szemben alkalmaztak, és ami egyáltalán nem jellemző Vas vármegyére. - A Szombathelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya két személy ellen folytat büntetőeljárást jelentős értékre elkövetett rablás bűntett elkövetése miatt – osztotta meg a részleteket Kárász Ferenc r. őrnagy, a Szombathelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya Bűnüldözési Alosztályának megbízott vezetője a szerda délelőtti sajtótájékoztatón. 

Ütlegelték a sértettet, sokkolót is használtak

Megtudtuk: az elkövetők 2023 nyarán Sében az egyik családi házba a nyitott teraszajtón keresztül jutottak be, felmentek az emeletre, ahol az egyedül élő, alvó sértettet ököllel ütlegelni kezdték, sokkolót is használtak. A 60 év körüli nő lábait összekötözték, miközben ékszerei és készpénze átadását követelték. A sértett eleget tett a követelésnek, a házban lévő nagyértékű ékszert és készpénzt átadta az elkövetőknek, akik ezután sietve távoztak. Kárász Ferenctől megtudtuk azt is: az elkövetők megalapozottan gyanúsíthatók azzal is, hogy 2023. december elején ugyanebbe a séi házba a bejárati ajtót betörve, erőszakos módon behatoltak, majd a nappaliban lévő sértettet ököllel és baseball ütővel ütlegelték, miközben az ékszerek átadását követelték tőle. Ezúttal kezeit ragasztószalaggal kötözték össze, úgy bántalmazták. A sértett ismét eleget tett a követelésnek.

Széleskörű és alapos nyomozás zajlott

- Mindkét bűncselekmény elkövetését követően a kollégáim azonnal elkezdték a szükséges intézkedéseket. A széleskörű és alapos, mindenre kiterjedő nyomozás eredményeképpen felderítésre került a két feltételezett elkövető – tájékoztatott Kárász Ferenc. Egy 25 éves férfit január 7-én a késő esti órákban a Terrorelhárítási Központ (TEK) bevetési egységei az M86-os autóúton Szombathely területén fogtak el. A másik, 30 éves elkövető ellen elfogató parancsot adtak ki, ami alapján január 8-án a késő délutáni órákban a Készenléti Rendőrség Szombathelyi Bevetési Alosztályának járőrei és a Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai elfogták. 

Autót, elektromos rollert, kerékpárt vettek a pénzből

Az osztályvezető kitért arra is, az elkövetők lakhelyein lefoglalták azokat a vagyontárgyakat, amiket a nyári rablás során szerzett készpénzből vásároltak: egy Nissan Qashqai típusú autót, elektromos rollert, elektromos biciklit, különböző műszaki eszközöket. Megtudtuk azt is, a készpénz egy részét hiteltörlesztésre és egyéb tartozások kiegyenlítésére fordították. A házkutatások során ékszereket, baseball ütőt, sokkolót, ragasztószalagot, kalapácsot, fogót, és az elkövetéskor használt ruházatot is lefoglalták. Megtudtuk azt is, az elkövetőket további, vagyonelleni bűncselekményekkel gyanúsíthatnak meg, amiket szintén Vas vármegyében követtek el. 

Vas vármegyében nem jellemző ez a brutalitás

A nyomozás eredményességét nagymértékben segítette a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága is. Újságírói kérdésre Fekete Géza r. alezredes az elkövetőkről elmondta: büntetlen előéletű, magyar állampolgárok, akik Szombathelyen laknak, Vas vármegyébe pár éve költöztek. Arra nem kívánt válaszolni, hogy az ország mely részéből érkeztek Szombathelyre. Azt ugyanakkor megtudtuk: a brutalitást semmi sem indokolta. - Ez a fajta bűnelkövetés – azt gondolom, ezzel mindenki egyetért – Vas vármegyére egyáltalán nem jellemző – húzta alá Fekete Géza. A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese szerint magánlakásban több, mint 10 éve, más helyszínen több, mint öt éve történt olyan, hogy ilyen mértékű erőszakot alkalmaztak a sértettel szemben az elkövetők. 

A büntetés minden esetben elkerülhetetlen

- A büntetés minden esetben elkerülhetetlen – ezt is nyomatékosította a sajtótájékoztatón a főkapitány-helyettes az eset kapcsán.

A két elkövető letartóztatását a Szombathelyi Járásbíróság szerdán elrendelte – tudtuk meg dr. Unger Hajnalkától, a Vas Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivőjétől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában