Csalás

2024.01.28. 08:00

Több millió forintot csalt ki egy nő szomszédos vármegyében közösségi oldalon keresztül

Vaol.hu

Forrás: MW-archív

A Zalaegerszegi Járásbíróság január 23-án hozott jogerős ítéletet egy nő ellen, aki kitalált termékekkel és valótlan gyógykezelésre hivatkozva csalt ki több mint 2 és fél millió forintot. A vádlott a közösségi portál hirdetési csoportjaiban hirdetett meg gyermekjátékokat, könyveket és ruhákat, de ezek egyike sem létezett valójában.

A csalások november 2019-től kezdődtek, amikor a vádlott pénzügyi nehézségeivel küzdve különböző csoportokban hirdette meg áron alul kínált, de nem létező termékeit. Több személlyel is megállapodott a vásárlásról, majd az előre kifizetett összegeket magához vette anélkül, hogy valódi terméket küldött volna. Emellett a nő valótlanul állította, hogy a gyermeke gyógyíthatatlan betegségben szenved, és erre hivatkozva is több sértettől gyűjtött össze adományokat.

A Zalaegerszegi Járásbíróság 254 rendbeli bűncselekményben mondta ki bűnösnek a vádlottat, enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerő vallomását, a kárt kisebb mértékben történő megtérítését és a három kiskorú gyermekről való gondoskodási kötelességét. Súlyosító körülményként pedig figyelembe vette, hogy ismerőseit is megkárosította, és korábban már hasonló bűncselekmény miatt is felelnie kellett a bíróság előtt.

Az ítélet 1 év 8 hónap börtönbüntetést szabott ki a vádlottra, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, pártfogó felügyeletet rendelt el, és 276.185 forint vagyonelkobzást rendelt el a vádlottal szemben. Emellett 618.330 forint polgári jogi igény megfizetésére is kötelezte. Az ítélet, a polgári jogi igény kivételével, jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában