Figyelem!

2024.02.15. 18:03

Fizesse be számláját! - most éppen ezzel próbálkoznak a csalók Vas vármegyében is - fotó

Óvatosságra figyelmeztet a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya. A csalárd adatszerzés, illetve hamis ügykezelés megvalósulhat e-mailben és sms-ben is.

Vaol.hu

Forrás: Police.hu

Mit tehetünk ilyen esetben?

  • Ne kattintsunk üzenetben, e-mailben kapott hivatkozásra, mellékletre!
  • A hamis weboldalak általában megtévesztésig hasonlítanak az eredetire, ezért legyünk nagyon óvatosak, és mindig ellenőrizzük, hogy tényleg a helyes oldalon járunk-e!
  • Ha e-mailt vagy sms-t kaptunk, nézzük meg a nyelvezetét! Figyeljünk fel a helyesírási hibákra, a sürgető hangnemre, a szokatlan formátumú csatolmányra (.zip stb.).
  • Keressünk nehezen észrevehető különbségeket a feladó e-mail-címében: a nulla például „o” betűnek tűnhet! Vessük össze a küldő e-mail-címét a bank vagy szolgáltató korábbi üzeneteivel!
  • Figyeljünk arra is, hogy milyen telefonszámról érkezett az sms! Magyarország előhívószáma: +36!
  • Ne hagyjuk, hogy siettessenek! Megfelelően ellenőrizzük, bármennyi időbe is teljen!

A módszerek folyamatosan finomodnak. Már egyáltalán nem biztos, hogy feltűnő helyesírási, illetve nyelvhelyességi hibákkal találkozunk. Az is lehet, hogy az e-mail-cím teljesen valósnak tűnik, hiszen nem feltétlenül tudjuk, hogy a szolgáltató milyen hivatalos e-mail-címet használ. Inkább legyünk óvatosak!

  • Pénzügyeink intézésekor mindig a hivatalos banki oldalt használjuk!
  • Számláinkat átutalással, illetve a szolgáltató hivatalos mobilalkalmazásán keresztül rendezzük!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalók felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában