Vádemelés

2024.03.18. 07:31

Házaspár gyűjtötte az ólomakkumlátorokat Vasban

Vaol.hu

Forrás: Pixabay

Közleményben tájékoztatta lapunkat a Vas Vármegyei Főügyészség, hogy a Vas Vármegyei Főügyészség másodfokú ügyészségként a büntetés súlyosítását eredményesen indítványozta azon vádlottak ügyében, akiket a Körmendi Járási Ügyészség vádirata alapján eljáró Körmendi Járásbíróság hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt marasztalt el. A vádiratival egyező ítéleti tényállás szerint a házaspár éveken keresztül – hulladékgazdálkodási engedély nélkül – gyűjtött és szállított hulladékgyűjtő telephelyekre ólomakkumulátorokat. Az egyik vádlott több mint 21 ezer kilogramm, míg társa több mint 10 ezer kilogramm veszélyes hulladékot adott le. 

A Körmendi Járásbíróság a vádlottakat 7 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett, illetve 5 hónap, 1 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, továbbá a hulladék ledásából származó vagyoni haszonra több millió forint vagyonelkobzást rendelt el.

A kétirányú fellebbezések alapján eljáró Szombathelyi Törvényszék másodfokú bíróságként az elsőfokú bíróság ítéletét – a másodfokú ügyészi indítvánnyal egyező, a hulladék mennyiségéből adódó súlyosabb minősítés megállapítása mellett – akként változtatta meg, hogy az I. rendű vádlottat 2 év, 3 év próbaidőre felfüggesztett, a II. rendű vádlottat 1 év, 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában