Volt, aki előre utalt

2024.03.11. 12:52

Tizenhat embert vert át egy fiatal hamis internetes hirdetésekkel, a vasi rendőrök kapták el

A Mátrix Projekt keretén belül egy Győr-Moson-Sopron vármegyei fiatallal szemben folytattak büntetőeljárást a vasi rendőrök, aki tizenhat sértettet vert át.

Vaol.hu

Forrás: MW-archív

Sok esetben felhívtuk már a figyelmet a biztonságos vásárlás szabályaira, de sajnos még mindig sokan esnek így is online csalás áldozatává. A vasi rendőrök ebben az esetben az összesen okozott, több mint 800 ezer forintos kárból a gyors és hatékony nyomozati munka eredményeként több mint 750 ezer forintot adtak vissza az átvert vásárlóknak - írta a police.hu.

A csaló szinte az összes internetes piacteret felhasználta hirdetésre, így a különböző eladásra szánt termékekre rövid időn belül jelentkeztek a vevők. A férfi több álnéven is regisztrált felhasználóként, és a fiatalok körében hirdetett új és használt elektronikai eszközök, népszerű márkás cipők, bizsu ékszerek kelendő termékek voltak. Legtöbb esetben a megrendelt áru helyett hasonló, de silány minőségű terméket küldött, ha küldött. Volt olyan is, aki a csomagjában az elektronikai eszköz helyett egy kozmetikai terméket talált, más esetekben a csaló semmit sem küldött. Az egyeztetések során a legtöbb esetben a termékek vételárának előre utalását kérte a sértettektől, majd azt követően elérhetetlenné vált.

A nyomozók azonosították a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható fiatalembert, kihallgatták, majd a vagyonmegtérülés biztosítása érdekében intézkedtek ellene.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság vizsgálói a tizenegy rendbeli csalás bűntette és ötrendbeli csalás vétsége miatt folytatott eljárást befejezték, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldték az ügyészségnek.

Nem győzzük hangsúlyozni, legyen mindig óvatos, és ne hagyja, hogy átverjék!

– Soha ne utalja el előre a vételárat vagy előleget, ha idegennel köt üzletet az online térben!

– Utánvét esetén is csak a kézbesített csomag tartalmának ellenőrzését követően fizessen!

– Egy közösségi oldalon regisztrált profil nem alkalmas arra, hogy a mögötte álló személyazonosságát igazolja. Az oldalak üzemeltetői a regisztrálók adatainak valódiságát nem ellenőrzik, és az általuk feladott hirdetések valóságtartalmát sem tudják igazolni.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában